Hirdetés

Ultraszélesben kicsit más a játék

Bármekkora név is a Samsung az IT iparágban, a gamer piacra csak mostanában kezd fókuszt fektetni. Ennek köszönhetően jelennek meg játékosoknak készített Samsung notebookok, PC-k és monitorok is, ám a magyar piacon mi csak az utóbbiakkal találkozhatunk majd. Ezek első elérhető képviselője pedig az a CHG90-es kijelző, amelyről megjelenésekor már írtunk, és amelyet az IFA-n élőben is megnéztünk (csak érdekességképpen: az IFA-s standon Samsung gamer PC-kre és noteszgépekre csatlakoztatták).


[+]

Erről a HDR-képes monitorról, illetve specifikációiról a megjelenése kapcsán tehát már volt szó, és azok nem változtak, azaz továbbra is egy 49”-es, VA panelre épülő monstrumról van szó, amely 3840x1080 pixeles felbontást kínál, praktikusan tehát olyan hatást kelt, mintha két 27"-es Full HD felbontású kijelzőt tettünk volna egymás mellé – csak éppen itt elég egy kábel a meghajtásukhoz, és nincs a kép sem középen kettévágva. Az óriási mérethez természetesen már muszáj hajlítani a panelt, ez 1800 mm-es sugárral történik. Maximális fénysűrűségnek 600 cd/m²-t, színtérnél pedig 125%-os sRGB-t kapunk. Csatlakozóként két HDMI 2.0a, egy DP 1.4, és egy mini DP 1.3 áll rendelkezésre, valamint kapunk egy két kivezetést kínáló USB 3.1 Gen 1 sebességű hubot is.

Az élmény pedig magával ragadó, mi egy rövid BattleField menettel néztük meg a képernyőt, és tetszett, amit láttunk, hiszen a dupla-, triplamonitoros konfigurációk élményét kaptuk, osztások nélkül. Persze a 1080-as függőleges felbontás miatt az UHD kijelzőkön megszokott borotvaélességre nem szabad számítani, de ezt bőven kompenzálja a széles látómező (az pedig más kérdés, hogy így is 3840 pixeles vízszintes felbontással dolgozunk, ha növeljük ezt is, GPU lesz a talpán, amelyik megfelelő FPS-t biztosít majd.)

Ami a továbbiakat illeti, válaszidőként 1 ms-t emlegetnek, de ez a VA panelnél természetesen nem GTG, hanem MPRT, és, ahogy írtuk, a háttérvilágítás kapcsolgatásával érik el, ami a fénysűrűségnek és a kontrasztnak sem tesz jót – szerencsére ez csak opcionális funkció. Mindenesetre a maximális használható frissítési frekvencia 144 Hz, a VGA-val történő szinkronizáláshoz pedig FreeSync áll rendelkezésre. A kérdésre, hogy várható-e G-Synces modell, a válasz az volt, hogy várható, de idén igen valószínűtlen, hogy megjelenne, tehát aki ilyet szeretne, az 2018-ig várjon a vásárlással.

Aki viszont most akar vásárolni, az úgy készüljön, hogy a CHG90 nem olcsó mulatság, hivatalos ára 450 ezer forint, de ezt egyelőre egy néhány nagyobb boltban elérhető „előrendelési” akcióban 400 ezer forintra vitték le, és ezért a pénzért még egy 250 GB-os 750 EVO SSD-t is kapunk mellé.

Előzmények

Hirdetés