Elvágja a legátfogóbb AI gyorsítóktól Kínát az Egyesült Államok

A döntést Oroszország is megsínyli majd, hiszen korábban Kínából szerezték be ezeket a hardvereket.

Az Egyesült Államok új szabályozást vezetett be a piac legátfogóbbnak tekinthető AI gyorsítóira, amelyekhez így Kína (beleértve Hongkongot is), illetve rajtuk keresztül Oroszország többet nem tud hozzájutni.

Az USA olyan engedélykötelezettséget írt elő az érintett vállalatoknak, amely által a gépi tanulás tréning szakaszára használt, általánosan igen jól programozható és gyors megoldások többet nem exportálhatók egyedi elbírálás nélkül a fentebb említett régiókba. Ezzel az Egyesült Államok azt próbálja megakadályozni, hogy Kína és Oroszország katonai célra használja fel a hardvereket. Hasonló limitációt láthattunk már számos szerverpiaci terméknél korábban, és ez a korlátozás érte most utol a szerverekbe szánt egyes gyorsítókat.

A tényleges hardvereket tekintve az NVIDIA portájáról az A100, valamint az érkező H100 az érintett, míg az AMD oldalán az Instinct MI250-es sorozatú fejlesztés. Kisebb teljesítményszintet úgy néz ki, hogy továbbra is lehet exportálni, itt tipikusan a komoly képességű rendszerek elérhetősége van limitálva.

A Reuters szerint az NVIDIA már jelezte, hogy a szóban forgó termékekből nagyjából 400 millió dollár értékű eladást könyveltek el az aktuális negyedévben, a szankciók által sújtott kínai piacon, amely teljesen elveszhet, ha a partnerek úgy döntenek, hogy nem vásárolnak alternatív, gyengébb teljesítményű NVIDIA termékeket. A vállalat közölte azt is, hogy mentességet terveznek kérni a szabály alól.

Az AMD szintén jelezte a fentebb linkelt médiának, hogy az új követelmények megakadályozzák az Instinct MI250-es gyorsító Kínába történő exportját, de úgy vélik, hogy ez a limitáció az MI100 modelleket nem érinti. Utóbbi valószínűleg a gyengébb teljesítményadatok miatt lehet így, ahogy fentebb írtuk, az USA csak azokra a hardverekre korlátoz, amelyeknél jó esély van a katonai célok kiszolgálására, ugyanakkor az Instinct MI100 nem annyira tempós megoldás a gépi tanulás tréning szakaszának gyorsítására. Az AMD azt is közölte, hogy nem hiszi, hogy az új szabályoknak lényeges hatásuk lesz az üzleti eredményeikre. Ez mondjuk főleg annak köszönhető, hogy a kínai piacra eleve rendkívül korlátozott számban szállítottak Instinct MI250-es gyorsítókat, ezekkel főleg a nyugati megrendeléseket szolgálja ki a cég.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés