Az USB Type-C csatlakozóra vinné a hangkimenetet az Intel (is)

Az USB Type-C csatlakozó megjelenése alaposan átformálja a piacot, hiszen egy olyan univerzális interfészt üdvözölhetünk benne, ami a hagyományos USB-s adattovábbítás mellett DisplayPort és Thunderbolt eszközök illesztésére, valamint notebookok töltőportjaként is széles körben terjed, a gyártók pedig dolgoznak rajta, hogy digitális és analóg audiokimenetként is funkcionáljon.

A cél egyértelműen az, hogy a különféle (elsősorban mobil) eszközökről száműzzék a 60-as évek óta létező 3,5 milliméteres jack aljzatot, ami mára elérte a korlátait – annak ellenére, hogy időközben fejlődött, például a mikrofonban rögzített hang és különféle alap vezérlőjelek továbbítására is alkalmasak, de a lényege, az analóg hangtovábbítás nem változott. Másfelől nem csak technológiai szempontból kezd eljárni az idő az aljzat felett, hanem az egyre vékonyabb eszközök esetében a gyártók szerint egyre körülményesebb megoldani a kivezetést, és sokkal egyszerűbb lenne egy többfunkciós portot fenntartani erre a célra.


[+]

Mindazonáltal a váltás nem jelentené azt, hogy az összes fej- vagy fülhallgatót, headsetet a kukába kellene vágni azonnal, ugyanis a Type-C csatlakozó SBU1 és SBU2 lábain továbbra is megoldható lenne az analóg hangátvitel, eközben pedig az adatátvitel is megmaradna, ami párhuzamosan további lehetőségeket kínálna. Ez tehát ebben a formában nem lenne több, mint egy szimpla konnektorcsere. Ám a másik lehetőség a digitális átvitel lehet, ami új kapukat nyitna meg. Például a D/A átalakító, erősítő kihelyezhető lenne magába a headsetbe, amennyiben a gyártók komolyabban ráharapnának. Ezzel az eszközök interferenciája kiszűrhető lenne, emellett a hangminőség is szélesebb körben lenne befolyásolható egy eszköz esetében. Lehetőség lenne még a speciális, multifunkciós feldolgozó egységeket (MPU) is beépíteni, amivel olyan funkciókat lehetne aktiválni, mint a zajszűrés, akusztikus visszhangcsökkentés (AES) vagy kioltás (AEC), illetve a HDCP támogatása. Sőt, a funkciók köre akár bővíthető is lenne, amennyiben az adott MPU szoftveres frissítést kínál. Ugyanakkor valószínű, hogy minden funkciót nem száműznek majd a headsetekbe.


[+]

Az Intel tehát dolgozik az USB Type-C Digital Audio specifikációjának véglegesítésén, ami az idei év második negyedévében elkészülhet. Egyelőre nincs túl sok információ, de az AnandTech információi szerint a cég az USB Audio Device Class 2.0 specifikációját gyúrja át úgy, hogy támogassa az új fizikai konnektort, emellett javítani szeretnének az energiafelhasználáson, kibővítenék a szolgáltatási listát, továbbá egyszerűsítenének a felderítési és konfigurációs modellen is.


[+]

A jack aljzat napjai valószínűleg meg vannak számlálva, mivel nem csak az Intel, hanem több más gyártó is a halálát vizionálja. Korábban ennek eltüntetésével a Motorola is próbálkozott, méghozzá a mini USB-t használva töltésre, adatátvitelre és a headset összeköttetésre, de kompatibilis kiegészítők hiányában a projekt elbukott. Az Intel is próbálkozott hasonlóval az első NUC PC-knél, de aztán kénytelenek voltak visszakozni.


[+]

A LeEco viszont több okostelefont is bemutatott nemrég, amelyekről már hiányzik a 3,5 milliméteres jack, ám egyelőre az nyitott kérdés, hogy ez a próbálkozás miként fog elsülni, és a nagy mobilgyártók kaphatók lesznek-e arra, hogy ezt a változást közös erővel vigyék végig, mert másképp szinte biztosan nem fog sikerülni az átállás – ami hosszú évekbe telhet még.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés