Minimalista, de erős IGP-t alkalmaz a Van Gogh SoC APU

Azért az L2 gyorsítótárat a kategóriához mérten rendesen felhízlalták, ami okozhat meglepetéseket.

Egy hónappal korábban írtunk arról, hogy korábban ismeretlen részletek derültek ki a Steam Deckről, és a friss adatok között az AMD által tervezett lapkáról is jöttek információk. Nem nagy titok, hogy a szóban forgó SoC APU a Van Gogh kódnevű fejlesztés, csak a Valve egyedi paraméterezést kér a saját rendszerébe, de ettől a lapka dizájnja nem változik, maximum az órajelei és a fogyasztási paraméterei.

A fentiek miatt a Van Gogh specifikációja nem számít nagy titoknak, ugyanis a 7 nm-es node-on készülő SoC négy darab Zen 2 magot tartalmaz, amit kiegészít egy 128 bit széles, LPDDR4X és LPDDR5 memóriákat támogató memóriavezérlő, illetve egy 512 shader darab részelemből álló, RDNA 2 architektúrára épülő IGP, bónuszként pedig a lapka része a CVML kódnevű részegység is, ami többféle specializált gyorsítót rejt, és ezekkel jelentősen növelni lehet az egyes új eljárások teljesítményét, gondolva például a gépi tanulás dedukció szakaszára.

Ami még megmaradt kérdésként az az IGP felépítése, hiszen a shader részelemek számából azért kiderül, hogy 8 CU-t tartalmaz, ami megfelel 4 WGP-nek, de a többi adat még nem teljesen lehet tiszta. A gyártóknál azonban feltűnt egy részletes leírás, amely kapcsán kiderül, hogy a négy darab WGP egy shader motorba lesz felfűzve, a ROP blokkok száma pedig kettő lesz, amelyekhez egy 128 kB-os L1 gyorsítótár kapcsolódik. Az RDNA 2 felépítését ismerve ebből kiszámolható, hogy az IGP összesen 16 blending és 32 Z mintavételezőt használ, emellett nincs Infinity Cache, viszont az L2 gyorsítótár a kategóriáját tekintve meglehetősen méretes 2 MB kapacitású.

A Van Gogh megörökli az RDNA 2 architektúrára épülő GPU-któl a VCN 3.0-n multimédiás blokkot, ami papíron RME, azaz Radeon Media Engine néven fut. A kijelzőmotor ugyanakkor fejlődik a Radeon RX 6000-es sorozathoz viszonyítva, de ennek a célja pusztán az, hogy a beágyazott rendszereknél jellemzően használt eDP interfészt hatékonyabban lehessen támogatni. Ezen némi fogyasztáscsökkenést kell érteni, ami a teljes lapkára levetítve nem nagy, de ultramobil szinten minden kis milliwatt számít, amit nyerni lehet.

Maga a Van Gogh az FF3 jelzésű, 1385 tűs BGA tokozásba érkezik, amelynek a kiterjedése 19 x 19 mm, vagyis kifejezetten aprócska. A rendszer fogyasztását az AMD 9 wattra tervezi, de opcionálisan ez felfelé és lefelé is módosulhat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés