Windows blog: Windows 8 röpinterjú

Merőben új, érintésre alapuló kezelőrendszere miatt meglehetősen vegyes a Windows 8 fogadtatása. Elsősorban az új vezérlési móddal kapcsolatban kérdeztünk Tóth András Mihálytól, a Microsoft Windows üzletágának hazai vezetőjétől.

PH: Miért variálták át a licenceket, miért nincs a régi, klasszikus értelemben vett dobozos változat?

TA: A felhasználóknak alapvetően három lehetőségük van a Windows 8 licencelésére. Ha meglévő és jogtiszta Windows XP, Vista és Windows 7 rendszerrel rendelkeznek, a Windows 8 Frissítési licencének megvásárlását javasoljuk. A dobozos, kiskereskedelemben kapható változatának ajánlott végfelhasználói ára 17.900 Ft. Akinek megfelelő az interneten keresztül történő vásárlás és telepítés, az közvetlenül a Microsofttól is megveheti a Frissítési licencet kb. 9000 forintért, illetve 4 500 forintért, ha 2012. június 2-a után vásárolta Windows 7-tel előtelepített számítógépét.

Tóth András a Microsoft Windows üzletágának hazai vezetője
Tóth András a Microsoft Windows üzletágának hazai vezetője

A második lehetőség azokra a felhasználókra vonatkozik, akik új vagy meglévő gépükre szeretnének Windows 8-at, de azon nincs Windows, vagy az nem eredeti; nekik az OEM terméket célszerű megvásárolniuk, mert az a teljes Windows licencét adja, nem csupán egy korábbi verzió frissítését. A harmadik lehetőség a nagyobb szervezetek számára a Mennyiségi Licencszerződéseken keresztüli frissítés.

A Microsoft azonban nem hagyja magára azokat sem, akik olyan licencet szeretnének, amely nem egy hardverhez kötődik, hanem továbbvihető egy másik gépre pl. az előző tönkremenetele után. A megoldás a „Personal Use License”, amely felhasználóhoz kapcsolódik, nem pedig számítógéphez. Ennek ára körülbelül 35 ezer forint, ami hozzávetőleg tízezerrel olcsóbb a régi, hagyományos dobozos teljes verziónál. Ez egyébként nemcsak otthoni felhasználásra ideális, hanem mikrovállalkozásoknak is, ugyanis maximum 5 számítógépet alkalmazó vállalatok is használhatják.

PH: Elég erősen integrálva van az Microsoft felhő alapú SkyDrive tárhelye az operációs rendszerbe. Nem merült fel, hogy emiatt a többi felhős tárhely szolgáltató esetleg perelni kezdene csatolt termékkel (operációs rendszerhez tárhely) visszaélés kapcsán?

TA: Kétségtelen, hogy megtalálható a Skydrive a Windows 8-ban, de egyáltalán nem kötelező használni – a Windows 8 konkurenseink felhőalapú megoldásaival is kiválóan képes együttműködni. Ráadásul szabadon elkészíthetik alkalmazásaikat, amelyeket a Windows Áruházon keresztül minden felhasználóhoz egyszerűen eljuttathatnak.

PH: Milyen a régebbi hardverek támogatása? Érdemes a Windows 8-at feltenni a még elég sok helyen használt Core 2 Duo/Quad gépekre, illetve a pár éve nagy számban eladott, Intel Atom alapú netbookokra?

TA: Természetesen érdemes, hiszen a Windows 8 a rengeteg optimalizálásnak köszönhetően érezhetően gyorsabb, mint a Windows 7 – például nemcsak gyorsabban indul el, de hamarabb is leáll. Konkrét gépek, konfigurációk esetén azt javaslom, hogy a felhasználók töltsék le az ingyenes Frissítési segédet, amely megmondja, hogy az adott hardver és a rajta futó szoftverek fognak-e működni Windows 8 alatt is. Amennyiben a válasz igen, nyugodtan belefoghatunk a frissítésbe.

PH: Milyen komolyabb játékok vannak/lesznek Windows RT-re? Milyen ütemben tervezik a Windows Áruház bővítését?

TA: Ma (december 12-én) 2318 játék található a Windows Áruházban. A fejlődés sebességét jelzi, hogy 2-3 héttel ezelőtt ez a szám még épp csak meghaladta az ezret. A legnépszerűbb címek közül megtalálható nálunk az Angry Birds Star Wars, a Fruit Ninja, a Cut the Rope, a Doodle God, a Pinball FX2, valamint természetesen a jól ismert Pasziánsz, Mahjongg és Aknakereső is. Mindegyik jelentősen megújult, egészen egyedi játékélményt nyújtva a rajongóknak!

Asus VivoTab RT - az első Windows RT-s táblagép a hazai piacon
Asus VivoTab RT - az első Windows RT-s táblagép a hazai piacon

PH: Ha valakinek az ölében van egy érintőképernyős notebook és elkezdi nyomogatni a monitorát, akkor nem veri le az öléből?

TA: Erre a kérdésre egy másik kérdéssel reagálnék: nem fognak állandóan összeütközni az emberek az utcán, ha séta közben mobiltelefonálnak? Ez 15-20 éve reálisan felmerülő problémának tűnt, aztán persze kiderült, hogy nem olyan súlyos a helyzet. Hasonlóan látom ezt a kérdést is: a felhasználók pillanatok alatt megtanulják, hogyan használhatják új eszközeiket.

PH: A notebookszervizek mindig figyelmeztetnek, hogy a notebook zsanérját mindig középen fogva nyissák ki a felhasználók, mert egyébként nagy nyíróerő hat a zsanérokra. Mennyire egészséges az ilyen zsanéroknak a böködés, amitől folyamatosan rezeg a notebook monitora?

TA: Minden gyártópartnerünk különös figyelmet fordított arra, hogy a korábbi notebookokhoz képest megerősített, strapabíróbb zsanérokat alkalmazzon érintőképernyős számítógépeiben.

PH: Egy okostelefont vagy tabletet az ember simán a ruhájához töröl, ha már nagyon piszkos a kijelzője, egy 13,3 vagy akár 15,6 hüvelykes notebooknál vagy még nagyobb all-in-one gépnél hogy lehet ezt megoldani?

TA: Ez igaz, de egy notebook nagyobb felületét jóval több időbe is telik összemaszatolni! A viccet félretéve, természetesen számos eszközzel meg lehet tisztítani ezeket a kijelzőket, például szemüveg-törlőkendővel.

Lenovo IdeaPad Yoga - kifordítható kijelzője révén négyféle pozícióban használható
Lenovo IdeaPad Yoga - kifordítható kijelzője révén négyféle pozícióban használható

PH: Egy tabletet, vagy okostelefont böködve sokféle testhelyzetet vehetünk fel, lefektethetjük asztalra, ha már fárasztó egy pózban nyomkodni. Notebooknál – asztali gépnél meg főleg – lényegesen kevesebb a lehetőség felhasználói pózt változtatni, nem lesz így fárasztó a böködés? Nekem fél óra notebookon hidden object game után majd leszakadt a csuklóm, pedig ugyanezt a játékot iPaden órákig tudtam játszani fáradás nélkül.

TA: Még szerencse, hogy partnereink jóvoltából a Windows 8-al érkező eszközök egyre szélesebb választékából válogathatnak gépet maguknak a felhasználók, mindenki megtalálhatja az ő igényeire szabott eszközt. Neked például vagy egy hagyományos táblagépet, vagy egy olyan hibrid megoldást javasolnék, amelyben a kijelző szabadon különválasztható a billentyűzettől, azaz táblagépként is képes funkcionálni. Ezekkel biztos vagyok benne, hogy menni fog az iPades rekordjaid megdöntése is!

PH: Várható nem fényes érintőfelület?

TA: Erről a kérdésről a gyártópartnereinket javaslom megkérdezni – biztos vagyok benne, hogy készülni fog matt kijelzős érintőképernyő is, ha lesz rá megfelelő igény.

Azóta történt

Előzmények