x86-ot emulálna ARM-on a következő év végi Windows 10 frissítés?

A Microsoft projektjére több jel is utal, de az nagy kérdés, hogy tényleg elérhető lesz-e.

A Microsoft az ARM processzorokat a Windows RT operációs rendszerrel kezdte támogatni, és ma már tulajdonképpen ott tartunk, hogy a Windows 10 operációs rendszernek van ARM-os és x86-os kiadása is. A redmondi óriáscég ezt jó okkal teszi, mivel a Windows Phone okostelefonok kivétel nélkül ARM-tól származó magokat használnak, vagyis a Windows 10 Mobile esetében csak ez az utasításarchitektúra számít. A PC-piac azonban ennek az ellentéte, ugyanis a gyártók itt x86-os processzorokat vetnek be.

A fenti eltérés nem lenne lényeges probléma, ha a Microsoft a Windows platformot nem szeretné egységesként kezelni. A cég azonban az utóbbi időkben olyan fejlesztéseket hozott, mint például a Continuum, ami gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy az okostelefon kvázi PC-ként funkcionáljon. Ez a koncepció ugyanakkor megfelelő kompatibilitású alkalmazásokat igényel, de ami fontosabb, az a vállalati felhasználás, ahova a Continuum egyszerűen nem jó.

A legnagyobb baj, hogy a megszokott alkalmazások a Win32/64 API-n keresztül futnak, vagyis a Windows Phone okostelefonokon nem indulnak el. Erre vonatkozóan szivárgott ki az első információ, ami egy WalkingCat nevű Twitter felhasználótól jött, és ennek Mary Jo Foley, a ZDNet újságírója járt utána. Innen származik a Cobalt kódnév, ami állítólag az x86 ARM-on történő emulálására vonatkozó projektet rejti.

A képek, amelyekkel elkezdődött a szivárgás A képek, amelyekkel elkezdődött a szivárgás
A képek, amelyekkel elkezdődött a szivárgás [+]

Ilyen formában a Microsoft képes lenne megoldani a Win32/64 applikációk ARM-on való futtatását, amely alaposan kiterjesztené a Continuum használhatóságát is. Persze az emuláció szó jellemzően nem jelent sok jót, ugyanakkor ezúttal annyira nem is kell tőle megijedni, bizonyos utasításarchitektúrák ugyanis eléggé hasonlítanak egymásra, ilyen az ARMv7-A/ARMv8-A, illetve az x86/AMD64. Persze eltérést bőven lehet találni, de a különbség nem olyan radikális, hogy az elfogadható sebességű emulációt ne lehetne megoldani. Elég felhozni példának, hogy az Intel is megpróbálta ezt korábban, de azt az Androidhoz való Atom processzorokon tette, viszont az ARM-ra írt programok relatíve jól futottak, és a fogyasztás sem nőtt meg lényegesen. Persze más kérdés, hogy a piacot végül nem tarolta le az Atom, mert az Intelnek végül elege lett abból, hogy minden gyártópartner csak a rendkívül olcsó, esetenként ingyen chipet látta az egészben, amikor pedig normális árat kellett volna fizetni a termékért, akkor az érintettek visszatértek egy ARM-os rendszerchipre.

A Cobalt kódnevű projekt első látásra relatíve fájdalommentesen működhet, de még messze van a debütálás. Az egyes források A Redstone 3-ra teszik, amelyik frissítés leghamarabb egy év múlva lehet elérhető. A Microsoft a Windows Phone okostelefonokat minden bizonnyal üzleti szempontból szeretné nagyon vonzóvá tenni, ha már a végfelhasználói piacon nem remekelnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés