Új információk derültek ki a Zhongshan Subor PC-jéről és konzoljáról

A rendszer első változata előtelepített Windoes 10-zel lesz elérhető, de a konzolverzióról csak annyit tudni, hogy a hardver ugyanaz.

A múlt pénteken írtunk arról, hogy nem akármilyen konzolt kap a kínai piac. Erről sajnos meglehetősen korlátozott adatok érkeztek, de mára kiderült pár fontos tényező, amely akkor még nem volt ismert.

A hardvert tekintve, az eddigi, linkelt hírben leírt specifikációk mellé új információ, hogy a 8 GB-nyi, GDDR5 szabványú rendszermemória 256 bites buszon kapcsolódik a SoC APU-hoz. Ezt persze lehetett sejteni, de a megerősített adat a biztos. Maga rendszerchip egyébként valóban az AMD Fenghuang Raven kódnevű fejlesztése, és nem aktív benne minden, ugyanis a Zhongshan Subor igénye az volt, hogy férjen bele 100 wattos TDP keretbe. Ehhez a multiprocesszorok egy részét, illetve pár egyéb részegységet le kellett tiltani.

A rendszeren belül még egy 128 GB-os SSD, illetve egy 1 TB-os HDD lakozik, emellett HDMI 2.0, USB 2.0 és 3.0, illetve Ethernet portok is találhatók rajta. A hűtést egyetlen ventilátor végzi, amely a hőmérséklet függvényében változtatja fordulatszámát, az ehhez mért zajszintje pedig 25 és 33 dBA közötti. A PC-s kiadásra Windows 10 kerül előtelepítésre, de ez igény szerint lecserélhető másra, vagy akár mehet mellé egy másik operációs rendszer, erről már a felhasználó dönt.


[+]

A termék ára – európai valutába átszámolva – 650 euró körül van, ami elég olcsónak hat, figyelembe véve azt, hogy egy komplett PC-ről van szó. Ráadásul a rendszerbe épített IGP teljesítmény az AMD Radeon R9 Nano szintjéhez mérhető. Információink szerint még a legjobb Kaby Lake-G konstrukció pGPU-jánál is gyorsabb nagyjából 10-15%-kal, de ezt játék válogatja.

A Zhongshan Subor az árat viszonylag alacsonyra szabta, mivel a hasonló teljesítményű, de többet fogyasztó, illetve kiterjedésben is nagyobb PC-ket nagyjából 20-40%-kal drágábban mérik arrafelé. A konkurensek nem is nagyon tudnak az új rendszer ellen mit tenni, mivel nem férnek hozzá az alapvető árelőnyt biztosító rendszerchiphez. Úgy tudjuk, hogy ezt az OEM-gyártók nem is nézik túl jó szemmel, mivel technikailag lehetetlen, hogy egy ilyen specifikusan megtervezett lapka ellen kiállítsanak egy hasonló árú, teljesítményű, illetve méretű PC-t, az iparági szabványokhoz tervezett hardverelemekkel. És itt különösen a PC-s Zhongshan Subor géppel van gond, ugyanis ez a rendszer konzolként egy más szegmenst támadna, de így gyakorlatilag közvetlenül kell reagálni az új jövevényre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés