Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kirir

    tag

    A nem indul és mi a baja a gépemnek topicban javasolták, hogy itt érdeklődjek a problémámmal. Egyszer már írtam, kaptam néhány tippet, melyet végigpróbáltam.
    A gép paraméterei:
    alaplap: MSI Tomahawk B450
    processzor: Ryzen 7 3800X
    vga: MSI RTX 2080 Duke
    processzor hűtő: Be Quiet! Dark Rock Pro 4
    SSD: Samsung 970 Pro 512 GB
    memória: G.Skill FlareX 16 GB DDR4 3200MHz (CL14)
    tápegység: Corsair HX 650, most éppen EVRA 650
    Előzmény:
    2018 decemberében lett összerakva a gép (kivéve tápegység, az 7 éves lesz márciusban), egy Ryzen 2700X processzor volt benne, melyet nemrég lecseréltem egy Ryzen 3800X-re.
    Probléma:
    Amikor bekapcsolom a gépet, felpörögnek a ventilátorok (processzor csere előtt bekapcsoláskor soha nem pörögtek fel), 5 ház hűtő és 2 processzor hűtő ventilátor, az alaplapon van világítás, mely bekapcsol, kékes színű lesz (ha elkezdi betölteni a biost, akkor pirosra vált), és az egész folyamat így marad, nem indul el a gép. Nincs pulzáló hang, nem állnak le egy idő után a ventilátorok. Az előző processzornál soha nem volt ilyen probléma. Nem jelent meg a probléma közvetlenül a processzor csere után, hanem csak néhány hétre. Ekkor áramtalanítom a rendszert, újraindítom és ezt addig csináltam amíg végre egy idő után elindul. Nemrég majd 20-szor kellett indítgatni, mire sikerült.

    Eddigi próbálkozások:
    Az alaplap biosát még az előző processzor használata közben frissítettem (kb. 3-4 hónapja), megnéztem, nincs újabb bios az alaplaphoz.
    A bios beállításokban a memória órajelére gyanakodtam, elvileg viszi a 3200 MHz-t, leraktam 2666-ra. Nem segített.
    Nincs game turbo
    Nincs processzor tuning sem, 3,9 GHz alap órajelen megy.
    Kiszedtem a processzort, megtisztogattam, újrapasztáztam kevés anyaggal, hogy nehogy a processzor mellett kinyomott matéria okozzon problémát.
    Átmozgattam a kábeleket.
    A processzor hűtő két csavarját éppen, hogy meghúztam (ezt ajánlotta valaki a másik topicban).
    Ha már egyszer elindult a gép, akkor ha újraindítgatom, akkor már nem csinálja, mindig elindul.
    Kértem ismerőstől egy 650 Watt névleges teljesítményű maximum 1 éves tápegységet, az első indítás szintén sikertelen volt.

Új hozzászólás Aktív témák