Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bondi

    csendes tag

    válasz alton1978 #11456 üzenetére

    A kollégák (kolléganők) véleménye nem is számított a barátnőmnek sem, a baj azzal volt, hogy a főnöknek viszont igen... Egyébként azt érdemes tudni Angliáról, hogy ha szerződéses vagy, akkor nagyon nagy hülyeséget kell csinálnod ahhoz, hogy kirúgjanak (hogy egyáltalán legyen indokuk rá). Itt csak a részmunkaidős (ún. „bank") vagy az ügynökségi dolgozókat tudják szívatni. Persze ezeket is általában csak úgy, hogyha nemkívánatosak, akkor nem adnak nekik elég műszakot, nem hívják őket dolgozni, aztán hátha lekopnak maguktól.

    Szoktam mondani, hogy ez szellemi értelemben is szigetország. :) Még a kontinensre is azt mondják, hogy „we're going to Europe" - mintha ők nem ott lennének! Bankszámlán kívül kb. minden más is helybeli kell legyen (legalábbis nagy előny a brit végzettség, munkatapasztalat stb.), vagy tudnod kell eladnod magad, vagy keresel egy ügynökséget, aki első lépésben elad. Ez a lépés persze már megvan. :)

    Alap bank nincs, eléggé egy kaptafa mind (Lloyds TSB, Barclays, HSBC, Natwest, Royal Bank of Scotland stb.). Mivel nincs itteni múltad, kezdésnek nagy valószínűséggel kapsz egy ún. cash account-ot, ami semmire se jó, csak a pénzed tárolására, és mellé cash card-ot, amivel csak automatából tudsz pénzt kivenni, fizetésre se jó (nagyon sz.r, mert netes fizetésre se, repjegyet se tudsz vele venni, szóval a magyar bankszámládat ne mondd föl rögtön). De ez már eléggé „ad hoc", esetleges módon megy, pl. a leendő munkahelyeden, cégeden is sok múlhat, mert ha ők nyitnak bankszámlát az új dolgozóknak, vagy legalábbis „van nevük", akkor jobb lehet a helyzet, és normális bankszámlát tudsz nyitni. (Gondolom, a hajós melódnál is hasonló volt.) Amúgy ha látja a bank, hogy folyamatosan jön a pénzed a számládra néhány hónap múlva, akkor már leállhatsz velük beszélni, hogy mit akarsz (persze ilyenkor az adott banki ügyintézőn és bankfiókon is múlhat, hogy mennyire flegma vagy normális). Csak a kezdeti 22-es csapdája rossz, amikor magánúton kezd valaki Angliában: a munkához bankszámlaszám kell, a bankszámlanyitáshoz viszont munkaviszony... Ezért is jó ügynökségen át találni a kezdő melót.

Új hozzászólás Aktív témák