Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz zonusz #16749 üzenetére

    No, most fotókkal ugyan nem fogok illusztrálni, de szólok néhány szót a maróasztal építéséről - később majd folytatom, és konzultálunk, ha kérdés vetődik fel benned.

    Legelsőként talán járjuk körbe, hogy mikor szerencsés asztalba épített maróval marni, és mikor nem.
    Jómagam azért használok asztalt, mert sok apró és vékony fát kell lekerekítenem. Ebből sejlik is, hogy amikor pici darabot akarunk marni, akkor azt meg tudjuk oldani úgy, hogy nem a dögnehéz gépet mozgatjuk a kicsi fán - amit ugye nem is látnánk a géptől, és a stabil befogatása is kihívást jelentene. Hogy mennyire kicsit? A Festo dominóit is le tudom így marni, akár 4cm hosszú, cca 2cm széles és pl 6mm vastag kis kockákat teljesen biztonságosan - amikor alkalmas hulladékból rögtönzöm, akkor pl egyenként.

    Melléfog ezzel az elképzeléssel azonban az, aki úgy gondolja, hogy prímán fog tudni marni majd hosszú deszkákat így. Miért? Mert:
    - Szakmai kihívás annyira egyenes hosszú élek kialakítása, amit maróasztalon korrektül lehet marni. Nyilván egy ablak gyártásakor a tűrés enged annyi pontatlanságot, ami itt felmerülhet, azonban egy szép lekerekítés mondjuk egy méter hosszon sokkal könnyebb és szebb lesz egykezes marógépet tolva inkább a deszkán.
    - Amikor az anyagnak nagyobb a súlya, mint a gépnek, akkor szintén nincs értelme asztalba épített kézi marógéppel operálni.
    - Mivel ez az asztal rendre kicsi a hosszú anyagokhoz, libikókázni fog tolás közben szegény alapanyag. Készíthetünk ugyan türelmes munkával korrekt asztalhosszabbítást, de arról tudni érdemes, hogy profi feladat jó síkot, jó egyenest produkálni.

    Arról nem szólok, hogy milyen legyen a marógép, mert az már bizonyára adott.

    Most nézzük, milyen elvárásaink lehetnek egy ilyen home made alkotástól. Szerencsés lenne ugye, ha:
    - Könnyű lenne a gépet kivenni, betenni.
    - Könnyű lenne marófejet cserélni az asztal alatt.
    - Kiérne minden maró az asztal síkjából a szükséges mértékig.
    - Könnyű lenne a pontos pozícionálás.
    - könnyű lenne a gép ki és bekapcsolása, a fordulatszám beállítása az asztal alatt.
    - Lehessen gyorsan, stabilan és pontosan stellert (vezetővonalzót) rögzíteni a maráshoz.

    A jó maráshoz alapvető feltételek:
    - Az asztal sík legyen.
    - Az idők során se vetemedjen.
    - Sok munkát bírjon ki, ne kopjon el hamar.
    - A gép tökéletesen merőlegesen álljon az asztal síkjára.

    Arról nem szólok, hogy milyen szerencsés lenne, ha dönthetnénk a marótengelyt, mert gyakorlatilag szinte kivitelezhetetlen - pontosabban szólva ahhoz már igen komoly tervezési és precíz kivitelezési feladatokkal kellene szembesülnünk. Inkább azt jegyzem meg, hogy a lehetséges döntési irány, ami a marás szempontjából szerencsés irány, ott fog nehézséget okozni, hogy a megvezetés is "dől" a géppel együtt, ami tarthatatlan. Jó macerás kiküszöbölni.

    A gép felfogatása legyen stabil. Nagyon fontos ez, mert a gép nagy fordulaton fog menni, és az így fellépő rezonancia akár a géptalp repedéséhez is vezethet. Ahány gép, annyiféle felfogatási módszer lehetséges. Általában megoldás lehet, ha a géptalpról a kopásálló betétet leszereljük, és az ennek tartására hivatott csavarokkal rögzítjük a gépet. Sok gép esetében azonban ezek a csavarok aprók, kicsi keresztmetszetűek ahhoz, hogy a rázkódó gép súlyát garantáltan tűrjék. Ilyen esetekben körmöket érdemes inkább építeni a felfogatáshoz.

    Most járjuk körbe a nyílást, amin által kibújik az asztal alól a marókés.
    - Szerencsés, ha nincs sok rés a kés és az asztal között, mert:
    - a nagy rés nehezíti a felvezetést
    - kicsi darabok marásánál balesetveszélyt jelenthet
    - bekavarhat az esetleges elszívásunkba.
    - Legyen elég vastag ahhoz, hogy stabil legyen, de elég vékony ahhoz, hogy kiérjen a marókés belőle a lehetséges leghosszabb tartományban.
    - Jó, ha vannak cserélhető betétkarikák a kés köré. Ez nem elengedhetetlen feltétel, csak akkor, ha extrém eltérések vannak a használandó kések átmérőjét illetően. Ha egy 6mm széles egyenes kést is fogunk majd használni, és egy 45mm-es fílungmaró kést is, akkor ugye akkora rés tátong a kicsi késsel maráskor, ami nem hogy nem szerencsés, hanem egyenesen tarthatatlan.

    A következőkben végig fogunk menni a fent elég hosszan felsoroltak megvalósításán, de ezt egy másik alkalommal.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák