Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Attis1971 #26138 üzenetére

    Szerencsés erre a célra porszívót beszerezned inkább. Én is így tettem.

    Elmondom pontosan, hogy miért?

    Elsősorban a szívás hatékonysága okán. Egy porszívó léptékkel nagyobb erővel szív, mint a legjobb forgácselszívó. Utóbbi lényege a nagy légszállítás, előbbié a nagy szívóerő.
    Lehet szűkítőkkel játszikálni, hogy felteszel egy pillangószelepet egy plusz nyílásra, és azzal kidekázod, hogy hol a leghatékonyabb az elszívás az így 32-re leszűkített "bejáraton", de most jön a:

    Másodsor.
    Azok a rendszerű elszívók, amilyet Te is vettél, prímán elszívják a forgácsot. Elszívják ők a port is prímán, de van egy nagyon nagy hátrányuk. És ez nem más, mint hogy a beszívott finom por egy része jó eséllyel sajnos visszakerül a levegőbe. Mert nincs az a mikrofilteres zsák, ami igazán jól szűr, mert elég, ha a nejlonzsák bilincsénél icipici rés marad a felgyűrődött zsák miatt, elég, ha nekitolatsz egy deszka sarkával a nejlonzsáknak, és azon lesz emiatt egy icipici lyuk - ezeken a helyeken annál több finom port fog a szerkezeted visszafújni folyamatosan a légtérbe, minél több finom port beszívott a cső. És teszi ezt akkor is, amikor pedig "tisztán" csak forgácsot szívatsz vele mondjuk a gyalugépről. Mert a rendszerben levegő port fújja vissza.
    Napost, ezek a porok veszélyesek az egészségre. Minél keményebb fával dolgozol, annál inkább. A szemeddel nem látod a levegőben, az orroddal talán megérzed, ha még nem bagóztad szét az agyadat, mint én. De van egy tuti indikátor, ami megmutatja neked pontosan, hogy a tüdődet mennyi porral terhelted meg. Nézz szét a műhelyedben. Nézd meg a polcokat, az oszlopos fúród tetejét, a fűtéscsöveket. Ha azon vastagon áll a finom fapor, akkor te magad is vastagon belélegezted - nagy valószínűséggel tartósan. És tégy egy próbát! Törölj egy nedves ronggyal arany tisztára mindent. Jó érzéssel fogod látni, hogy fénylik minden, mint a Salamon töke. De egy hét munka után vége a varázsnak, ismét matt lesz minden. A tüdőd is, csak azt nem látod.

    Egy tisztalevegőt kibocsátó elszívót nem bírunk kifizetni, a legolcsóbb is egymilliót kóstál. Nekem Bari a fülembe dugta a darazsat, hogy egy Thien szeparátor megoldaná a porszívót több aspektusból is, illetve ahogyan John Heisz megoldotta az elszívást, azt ki bírnánk magunk is fizetni, és biztosan léptékkel kevesebb lenne a por.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák