Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bot1978

    senior tag

    SPI BIOS FLASH programozó csipesz használata mennyire pilótavizsgás? Még sosem használtam.

    Asrock Z77-es Extreme4M alaplapom north bridge - igpu multi-monitor menü egyszerűen eltűnt a BIOS-ból, pontosabban [ehhez képest] a PCIE3 alatt minden menü eltűnt és hiába frissítem a BIOS-t, cserélgetek ramot, procit, a startup logo változik és a bios verzió változik flash után, de a menük nem jönnek vissza és nem indul az alaplap csak dedikált VGA-val. Egyik napról a másikra tűnt el. Soha nem használtam IGPU-t. Egyszercsak 16GB helyett 8GB RAM-ot írt a Windows, ez tűnt fel.

    Ez az ami igazán zavar, hogy csak 2 memória modult címez meg azóta a négyből és ez egyetlen BIOS bug végül is, mert az igpu-nak osztott memóriája lenne ha lenne olyan menü, nyilván az kavar be. Másnak is volt hasonló, hogy eltűnt menüpont a BIOS-ból és nem segített semmi, se cmos-clr, se flash semmi.

    Hosszas keresgélés után találtam egy srácot, aki megoldotta.
    idézem:

    Well, since Asrock totally ignored me, I went ahead and removed the BIOS chip and reflashed everything with a SPI programmer, I also removed the lock bytes in BIOS bin to enable host read and write to Intel ME. My overclock settings, IGP, memory settings, etc are back. Thanks Asrock for nothing.

    Hopefully if the problem reappears, with host write enabled I'll be able to reflash Intel ME part without the need of the SPI programmer, it's not funny to have to remove the BIOS from the motherboard socket.

Új hozzászólás Aktív témák