Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nrc

    tag

    válasz nfsu17 #4839 üzenetére

    Az m1HD és m2HD bitrátája valóban nem túl sok, ezért is van szükség a fullhd helyett a 1440x1080i felbontás használatára.

    A Duna HD valamivel több sávszélességet kapott, így az már elég jól elmegy 1920x1080i-ben is.

    A viszonylag alacsony bitsebességeknek elsősorban anyagi okai vannak, hiszen a csatornák sávszélesség után fizetnek az AH-nak a sugárzásért.

    A másik ok, pedig az, hogy egy mux-on 24Mbit/s-ot lehet továbbítani, tehát az összes rendelkezésre álló sávszélesség jelenleg 48Mbit/s, aminek nagy részét így is a közszolgálati csatornák foglalják el.

    A sávszélességek összehasonlításánál érdemes azt is figyelembe venni mpeg4 kódolást használva kb. feleakkora bitsebesség szükséges, mint mpeg2 használata esetén.

    Egyébként a nagyobb bitsebességű adások nézéséhez nem feltétlenül szükséges külföldi csatornákat keresni, műholdon pl. az m2HD is jóval nagyobb - 16Mbit/s - sávszélességgel van fent, mert az a mérvadó, hogy az adott platformon mennyire drágán lehet a helyet megvásárolni.

    Fontos még, hogy a MinDig TV-n az egyes adók által foglalt sávszélesség állandó, tehát pl. az m1HD akkor is pont ugyanannyi helyet foglal ha éppen 4:3 SD tartalmat lehet rajta látni, mint amikor valódi HD adás van rajta.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák