Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gbors

    nagyúr

    Coffee and cigarettes (2003)
    Anno az évezred elején (hehe) nagy kedvencem volt Jim Jarmusch filmje, tegnap hirtelen ötlettől vezérelve újranéztem, nem utolsósorban azzal a szándékkal, hogy megvizsgáljam, hogy öregedett. Hát, úgy fest, hogy majdnem 20 év elteltével még nagyobb kedvencem lett :D

    A 11 vignettából álló rövidfilm-halmaz 11 különböző karakterpáros (többnyire) története (vagy inkább "története"), akik egy jó kávé és egy cigaretta mellett beszélgetnek nekik fontos dolgokról. Vagy nem fontos dolgokról. Vagy éppen nem akarnak beszélni. Vagy beszélnek, csak úgy hazudnak, mint a vízfolyás. Stb.
    A Coffee and cigarettes a sajátos formátum ellenére nagyon jellegzetes Jarmusch-film - a történet huszadrangú, a hangsúly az embereken és az érzéseiken, gondolataikon van (ebben a sorrendben), a párbeszédek hihetetlenül kifinomultak és sokrétegűek, a mélyükön valami fenomenális humorral, és a szereplők minden rezdülése gondosan meg van komponálva - ezt támogatja a színészek nagyon magas színvonalú játéka, és a kukkolásba hajlóan bensőséges fényképezés. Bár a film csak 1.5 óra, érdemes legalább 2x ennyit szánni rá - egyszer megnézni, hagyni ülepedni, majd a karakterek ismeretében újra végignézni, ezúttal a részletekre koncentrálva. Nagyon meghálálja.

    Adnék rá egy 10-est, de tegnap elképesztően szar kedvemben vettem elő, és aztán 2 órát folyamatosan vigyorogtam (fél óráig még a film után is). 10.5 / 10.

    #értékelés

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

Új hozzászólás Aktív témák