Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • veze

    őstag

    válasz Trash #61162 üzenetére

    Ha nem sok fát kell hasítani és azok is 30cm-es darabokban vannak akkor használható, bár inkább kétszemélyes a dolog mert ha egy ütéssel nem hasítasz el valamit, ( már pedig erre van esély ha nem szálegyenes max 15cm átmérőjű rönkökről van szó ) akkor szépen megáll benne és aztán valamivel ( pl egy 5 kilós kalapáccsal) ütni kell a másiknak, miközben tartod a nyelét. Így jól használható , hasogattunk vele kemény fákat ( kőris, akác, gyümölcs) görcsös, elágazásos mindenféle rönköt elhasítottunk vele. Viszont sikerült rövid idő alatt kettőt leamortizálni így. nem tört el a nyele , csak időnként beleszaladt olyan görcsös hasításba is ahol nem szálegyenesen hasadt a fa hanem csavarodva, olyankor a nyele(nyaka) is kapott rendesen mert beleakadt a fába, kirojtosodott, repedt az öt kilós kalapács nyomatéka alatt, műgyantával kellett javítanom és kb 10cm hosszan 1mm hogy es dróttal szorosan felcsavartam , hogy védje a nyél fejsze mögötti részét( apám tekerte így fel a fanyelű fejszéjét)
    Nem könnyű munka, egy két erdei m3 fát sem felhasogatni így, kettőt szét is vertünk és elég volt.
    Rájöttem hogy évi kb 8 erdei m3 ha hasogatásához( ennyi elmegy egy télen a családban, két háztartásban) nem ez a megoldás, ez így nem ok, Ráadásul méteres 20-25cm-es rönköt esélytelen széthasítani ilyennel.( ezért láncfűrésszel előtte rövidebbekre kellett vágnom) pedig én pont azért akarom elhasítani méteresen, hogy ne kelljen láncfűrésszel darabolni, hanem beférjen a rönkvágóba (ez max 18 cm)
    Egy erdei m3 kalodás kész keményfa errefelé 50k. méteres rönkben 30k. ( fenyő 20k )csak simán osztottam szoroztam 8m3-nél ez 8x20k, már ez is jelentős érv, mellesleg ha még arra gondolok hogy 5kilos kalapáccsal egész nap ütni a hasítófejszét..Hát bizony olyankor kevés a műzli reggelire :D ezért beruháztam néhány éve egy ilyenre [link] Azóta már jó pár m3 fát megevett és kutya baja.. egy erdei m3 méteres kemény rönköt másfél óra alatt szét lehet vele hasogatni ugy hogy a vékonyabbakat (15cm alatt) ketté a vastagabbakat négy( esetleg hat) felé. Az amit írnak a gép leírásában hogy max átmérő 20cm.. az szerényen elhallgatja a gép teljesítményét. 25-30cm -est is elhasít, csak tudni kell hogy hogyan. Nem szabad ráengedni a közepére, hanem először egyik oldalt végig, már attól megroggyan a derék, aztán 180fok fordít és szembe vele a másik felén, és kész akkor szétesik hiába 30cm .Akkor a fele már csak 15 cm : A talpát a legalsó állásba teszem akkor kb 50cm lemegy a rönkben, mivel van még a rönkböl olyankor kb 50cm, ezért beleszorul ott. Akkor felemeli megint és alátszek egy kb 5cm-es rönköt ami a felemelt végét meg si támasztja szinte, vagy alatta van 5 cmre , arra megint ráengedem , megint lemegy 50cm és a végére is ért.. kész a méteres hasítás. Egyszerübb így mint a talpát rakosgatni fel le :)
    Tehát, ha nem kell sokat hasítani két ember (egyik üti ,másik tartja) el lehet vele dolgozgatni, közben vigyázni nagyon a nyakára, amikor beleszalad az ütés hatására a feje a rönkbe.. érdemes feltekerni dróttal.. az sokat véd rajta !

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák