Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    Ezúttal én is okoskodni jöttem.
    Szeretném valahogy gazdaságosabbá tenni a hűtő-fűtő klímám üzemeltetését azáltal, hogy az ablak nyitós szellőztetést valamilyen ventilátoros, "hőmegtartós" rendszerrel váltanám ki.
    A bolti hővisszanyerős rendszerek eleve drágák, meg legtöbb valamilyen fűtőszállal működik ami állandó jelleggel növeli a fogyasztást.

    1 embernek elvileg óránként kb 300 m3 levegő cserére van szüksége hogy ne aludjon el homeofficeban. Én megelégednék 100-al is, szeretek a gép előtt bóbiskolva írogatni. :D
    Ekkora levegő cserét még egy jobb 14 cm-es Noctua vagy Be Quiet PC ventilátor is meg tud mozgatni.

    Maga a "légcsatorna" kialakítási ötletekre lennék kíváncsi, mert hogy fűtőszálat nem szeretnék alkalmazni. Ugyanakkor a megemelkedett árak miatt túl hosszú csövet sem használhatok mondjuk rozsdamentes-ből, mert a gatyám rá megy.

    Amúgy is tervben van a helyiség hátsó tűzfalának (aminek a másik oldaláról elbontották a korábbi épületet, jelenleg magán terület udvar van) belülről történő szigetelése (társasházi lakás, nincs nagyon lehetőségem kívülről), így arra gondoltam hogy az 1x 14 cm átmérőt szétszedném sok vékony csőre beleszámolva hogy a falnál lecsökken a sebesség, tehát összesítve nagyobb átmérő kell. Majd ezeket a csöveket szépen végig vezetném a szigetelés és az eredeti fal között így mire a levegő végig vonul a csöveken addigra átveszi a szoba hőjét.
    Vagy nagyon tévúton járok?
    Ti hogyan oldanátok meg?

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák