Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz lajthabalazs #20516 üzenetére

    :) Egy másik lehetséges megoldás:

    "A Kábelhüllő Titka!

    (Rémregény kézzel nőző szegény hifistáknak)

    Darvas László a HiFi Mozaik első számában kezdett el foglalkozni a kábelhüllő rejtélyével. Ugyanebben a számban jelent meg egy korrekt cikk dr. Veszely Gyula tollából "Bevezetés a távvezeték-elméletbe" címmel. A cikk szerint hangfrekvenciás alkalmazásokban 1 km-es távolságig a vezeték koncentrált elemekből álló hálózattal helyettesíthető: soros ági ellenállás és induktivitás, valamint keresztági átvezetés és kapacitás. A soros ági induktivitás és a keresztági átvezetés hatása elhanyagolható, marad tehát egy T-tag, amely 2 db R/2 értékű ellenállásból és egy C értékű kapacitásból áll, ezek az értékek egy egyszerű alapműszerrel is mérhetők. A T-tag egy aluláteresztő szűrő, ami elvileg (és gyakorlatilag is) a magas hangok csökkenését okozza.
    Van még egy frekvenciafüggő tényező, aminek a hatásával számolni kell, ez az áramkiszorítás jelensége, ez magasabb frekvenciákon a soros ági ellenállás növekedését eredményezi, tehát szintén a magas hangok csökkenését okozza.
    A kábelhüllő hangjait hallgató megfigyelők szerint a CAT-kábelnek "magasba húzó" hangja van, ami a távvezeték-elmélet és -gyakorlat szerint lehetetlenség.
    Az ellentmondás titka szerintem az erősítők TIM-je, vagyis tranziens intermodulációs torzítása. Egy rövid impulzus hatására az erősítő a bementi impulzust először a teljes nyílt hurkú erősítésével erősíti, majd, amikor megjelenik a kimeneten a jel, a visszacsatoló ellenálláson keresztül a jel egy része visszakerül a visszacsatolási pontra, beáll a visszacsatoló hálózat által meghatározott állandósult állapot. Az impulzus felfutó élének pillanatában nagyon nagy áram folyik ki az erősítőből, mert ekkor a végfok a kábel kapacitására dolgozik, a kábel paraméterei által meghatározott RC-oszcillátor lép működésbe. Szerencsés esetben ez a rezgés csillapodik, szerencsétlen esetben állandósul.
    Az így létrejövő magashang-többlet azonban mindenképpen torzításnak tekintendő, hiszen az eredeti jelben nem volt jelen. (Bukovics F.)"

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák