Hirdetés

Aktív témák

  • #09634560

    törölt tag

    válasz O_L_I #18861 üzenetére

    Hát, részemről némileg tudom csak megmagyarázni. a kábeleknek két tulajdonsága van:
    1. a vezető keresztmetszete, mely az ellenállás miatt fontos. Mert minél nagyobb a vezető keresztmetszete annál kisebb az ellenállása ugye ahogy a tanultak alapján és mérések alapján tudjuk.Bizonyos méret alá vagy fölé nem szabad mennni,mert nem tudod forrasztani,szerelni,stb
    2. a vezető hossza, amelynek növekedésével nő az ellenállás, melyet a vezető keresztmetszetével lehet ugye kis mértékben csökkenteni, de van egy bizonyos méret mely fölé nem jó menni. Miért is nem jó, mert nagy ellenállás esetén ugye visszaterheli a végfokot is mely megint a nemkívánt dolgok közé tartozik, mert többek között romlik a csillapítási tényezője a végfoknak stb.
    Tehát azért használnak inkább sodrott mint tömör vezetőt mert ugye az elektronok a vezető keresztmetszetén haladnak és a felület felé orientálódnak,sőt: néhányuk ki is lép belőle. Ekkor a sodrott kábel esetében ugye a mellette elhelyezkedő ér ''felszedi azt'' és azon halad tovább. Ez rajzban ábrázolva - biztos te is láttad már régen fizikakönyvekben -, hogy egy spirális alakot hoz létre. Itt sem veszteségmentes az átvitel, de kisebb a jelentős veszteségnek az esélye,mintha csak egyetlenegy éren szaladgálna.És az egy szálon belüli különböző keresztmetszetekre egy okot tudok elképzelni: mintegy hangolják vele a kábelt mivel különböző frekvenciák eltérően viselkednek a vastag,és a vékony vezetőben,az alacsonyabb frekvenciák a vastagabb,magasabbak pedig a vékonyabb éren vezetődnek kevesebb veszteséggel és jobb hatásfokkal.

Aktív témák