Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • LukE

    veterán

    na, akkor celnak monggyuk ez [link] jo lesz? (csak tudnam dobozt honnan szerzunk :D) (ja, inputot varok:D)

    komolyra forditva a szot, szerintem bontsuk szet a dolgot. Ami kellene:
    Táp: Eleg nagy kozep csapolasu trafo, graetz, kondi halom. Szabalyzo elektronikanak (AVR, DAC, mittudomain) egy kulon 7805, OPA-knak 780x, 790x (plussz kondik, etc).

    Vezerlo cucc: ATMega16, vagy kisebb/nagyobb, mind1, nem ez a nagy tetel. Gep fele RS232 vagy USB (mind2 esetben leoptocsatolozva). Kozvetlen vezerlesre meg nehany gomb, rotary enkoder, LCD elso korben (fejlesztes alatt) en a kulso vezerlest minimalizalnam/kihagynam hagynam, legalabb annyival kevesebb folosleges drot, es egy PC kepernyon tobb hely van, mint egy LCD kijelzon. Ugyis van egy nem hasznalt 15''-os monitorom :D . /pillanat van itthon nehany raero TLC7226 [link] (ha valaki tud olcso, nehany kimenetes SPI vagy TWI DAC-ot, szoljon), ezzel mehetne ki negy feszultseg, amire aztan az analog reszleg szabalyozna negy feszultseget/aramot/barmi.

    PC kapcsolat: PC-rol vezerles, adatok PC-n megjelenitese, logolas nem kulonosebb problema. Soros portot meg gyak. minden OS alol lehet buzeralni. Ha mas nem, terminal.

    DMM es ''slave modul'' SPI+opto+kulon tappal masik galvanikusan levalasztott masik tap, feszultseg mero, PWM generator, DDS csipp :D vagy barmi mas mehetne, az IQ valszeg boven belefer 4/8k flash-ben (300/400+áfa egy M48/M88), az arat igazabol a korites szabja meg. (ja, es zarojelben: vannak egesz ócsó SPI-re kotheto radios modulok.:) szoval akar a szoba masik vegeben is lehet a slave, csak meg kell csinalni a komunikaciot.) (zarojel2: slave-en akar kijelzo vagy kapcsolat masik PC fele is lehet, csak ahoz tenyleg nagyon meg kell irni mindent.)

    Szabalyzas: Tina-ban rakosgattam dolgokat, szoval ha van valakinek tuti bevallt, feszultsegre szabalyozo kapcsolasa, ne tartsa magaban A DAC kimeno feszultsegere kell szabalyozni, Aram es feszultseg generator uzmmod is kene gondolom.
    (hogy +- tap legyen, kellene egy opa az azonos abszolut erteku negativ feszultseg eloallitasahoz, aztan remelhetoleg negativ kimeno fesz stabilizalasa sem lesz rettenet nehez.)
    Hogy valaki stepdown, vagy linearis stab-ot hasznal, az a teljes dizajn szempontjabol szerintem mind1, de nem ugy tunik, hogy olyan konnyu egy jo stepdownt osszerakni.
    Ja, persze az egesz cucc galvanikusan le lenne valasztva mindentol.
    A kimeno feszultsegeket egy fesz. oszton keresztul nyugodtan merheti az ATMega. Aram ot viszont 3 helyen lehet nezni (+, gnd, -), ha mindet merni akarnank, akkor ez 4 ADC bemenet/csatorna. Tud valaki 8ch/10bit/250nettó-nal jobb ertelmes interface-el rendelkezo ADC-t mondani (konkretan tiny 26-ra gondoltam, mellesleg ennek van nagyfrekis szamlaloja/PWM kimenete is)


    Velemenyek?

    Ja no, irtad, hogy tobb tapot szeretnel sorba kapcsolni. Igazsag szerint a ''miert'' meg mindig erdekelne, mert ha GND+30 - GND-30 V-tal szamolunk, akkor van egy max 60V-os tapfeszed, ez mire nem eleg? Illetve nem lenne egyszerubb arra a celra egy kulon eszkozt krealni?

    + gyakorlati megvalositas: aram meresnel ha 5A-es mereshatart hasznalunk, akkor 10bitnel 5mA a legkisebb merheto egyseg, es ennel nagyobb pontossag kellene neha. Ha aramgenerator is lesz, akkor 5A max erteknel ~20mA egy LSB (8bit).
    Ugyhogy vagy szabalyozhato gain kellene, vagy kulon ''alacsony aramu'' resz.
    (egy kulon alacsonyabb feszultsegu megcsapolas is jo lenne a traforol, mert alacsony kimeno fesz. eseten qrvasokat kellene elfuteni es a ''hasznos'' teljesitmeny is csak toredeke lenne a trafo teljesitmenyenek)

    [Szerkesztve]

    ''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

Új hozzászólás Aktív témák