Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz doc #23100 üzenetére

    Tranzisztor nélkül nem működne. Ha a kontroller tönkre nem is menne (az áramgenerátorossá váló kimenete okán), a led akkor sem világítana teljes fényerővel, legfeljebb a port maximumát közelítő áram folyna rajta. Ha viszont a port nincs rendesen védve, természetesen a túlterhelés miatt tönkre is mehet.
    "(ebbol talan kiderult, hogy nem tudom mi az az 'aramgeneratorossa valas' :B )"
    Mint egy jól megkonstruált tápegység vagy 'laboratóriumi tápegység': van neki egy maximális kimenőárama. Ha ezt a terhelésen (csökkentjük a terhelő ellenállást) elérjük, akkor nem nő tovább az áram, hanem a kimeneti feszültség úgy csökken, hogy a kimeneti áram állandó maradjon. Akár rövidre is zárhatod, akkor is csak ez a maximális áram fog folyni a kimeneten. PIC-eknél például a kimeneti feszültség amúgy is csökken a terhelőáram növekedésével, olyan, mintha a forrásnak belső ellenállása volna.
    Ha egy 350mA-es ledet akarsz vezérelni egy ilyen kontrollerről, akkor egyetlen bipolár biztosan megteszi, az ATMega biztosítani tudja az ehhez szükséges pár mA-es bázisáramot. Amire oda kell figyelni: bázisellenállás (az áramerősítést számításba véve), tranzisztor terhelhetősége, maximális árama. Az a fotón is látható BD13x NPN-tranzisztor megfelel, az áramerősítési tényezőjük minimum 25..40-szeres, a szükséges bázisáram legfeljebb 10..14 mA értékű, de inkább kevesebb.

Új hozzászólás Aktív témák