Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz CPT.Pirk #3220 üzenetére

    ''[..] inkább LED-el szeretnék játszani...''
    Akkor szálljunk vissza a földre. Az elgondolás szerint AA-méretű cellákat szeretnél tölteni. A szükséges teljesítmény behatárolásához vegyünk mondjuk 2 db. sorbakötött 2000mAh-s cellát, normál idejű (14 órás) töltéssel. A töltéshez szükséges teljesítmény, ha 100%-os töltőáramkör-hatásfokkal számolunk: kb. 200mA*2*1,5V= 0,6W.
    Hozzávetőlegesen kimértem több hagyományos led fotoáramát Uf=0V -nál, azaz rövidzárnál. Több típusú (köztük egy kis üzemi áramú) 3 / 5mm-es zöld és vörös, ill. egy ultranagy áramú és méretű IR-ledet használtam a próbákhoz. A fényforrás egy 40W-os superbalux izzó volt. Az eredmények: értékelhető fotoáramot egyedül a brutál IR-led produkált, maximum 35-40µA -t. Ez pedig egy fémtokos, átm. 6mm-es üveglencsével szerelt IR-sugárzó, melynek darabja több mint 10 USD-be kerül. Az összes többi led hagyományos multiméterrel mérhetetlen, vagy éppen mérhető nagyságú (<=1µA) rövidzárási fotoáramot adott. A kialakuló üresjárási - vagyis a DMM 10MΩ bemeneti ellenállásával terhelt - feszültség totál szembe kapott sugárzásnál minden típusnál meghaladta az 1V-ot. Ezzel azonban semmire sem megyünk ilyen alacsony fotoáramnál: hagyományos ledből nemhogy néhány száz, de még pár százezer darab sem volna elegendő a szükséges energia előállításához.
    Másik megközelítés: ekkora teljesítményhez szükséges cellafelület számítása: a Földre kb. 1kW/m^2 napsugárzás jut, de a felszínen a légkör fényszórása és elnyelése miatt ennek csak töredéke mérhető, kb. 100W/m^2. A szolárcellák hatásfoka jó esetben 10..30% körüli, így a minimum cellafelület 20%-os cellahatásfoknál kb. 0,03 m^2-re (3 dm^2) adódik. Ha még hozzávesszük azokat a tényeket is, hogy a töltő nem működhet 100%-os hatásfokkal, az olcsó szolárcellák hatásfoka valszeg nem 20%, ill. a napsugarak követés nélkül a legritkább esetben esnek pont 90°-os szögben a cellára, akkor már jóval e méret felett járunk. Ezt a felületet szolárcella helyett ledekből is kirakhatjuk, de a mérések alapján teljesen hiába. Egy led PN-átmenetének felülete (amelyben az energiaátalakulás végbemegy) a ház felületének csak töredéke, ill. a led (mint fényforrás) sugárzási hatásfoka önmagában is rossz érték, maximum néhány százalék nagyságrendű, így valszeg a visszaalakítás hatásfoka ennél még sokkal rosszabb.
    Végezetül kipróbáltam egy ősöreg Tesla gyártmányú fényelemet (fotodiódát), az akár 5mA áramot is le tud adni, de az üresjárási feszültségét csak 0,5V körül mértem. Ebből az eszközből elméletileg valóban elegendő volna párszáz darab, a hasznos felülete 0,35 cm^2 körüli.
    Mod: 1-2 javítás.

    [Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák