Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • qisqaqas

    senior tag

    Szeretnék egy relatív komplex szellőztetőt építeni a lakás vizesblokkjaihoz mert az épület szellőztetője igen gyenge, és csak óránként kapcsol be pár percre(vicc).

    Alapvetően egy mikrokontrollerrel vezérelném, szabályoznám a teljesítményét. Mikrokontroller fényérzékelővel szerezne tudomást arról hogy épp jár-e valaki az adott helyiségben ugyanis direktben az ottani lámpákra való kötés komoly átépítéssel járna, ha nem akarok gány munkát végezni. A teljesítményszabályozás fázishasítással történne, de ehhez ismerni kell a nullátmenet idejét. Ha egyszerűen akarom megoldani akkor fogok egy optocsatit egy előtét ellenállást, esetleg egy Graetz hidat és az adni fogja a jelet, hogy épp mikor van a nullátmenet. A baj itt az hogy az előtétellenállásnak igen böszme jószág kell, és ez komoly fogyasztással fog rendelkezni (folyamatos működésnél, nem éppen környezet-/pénztárcabarát) amit ugye hőként fog leadni. Ebben szeretnék segítséget kérni, hogy egyszerűen hogy oldanátok ezt meg? Esetleg nem túlbonyolítva. :)

    A jelenlegi elképzelés az, az, hogy letranszformálom a váltóáramot, egyenirányítom és ebből már tudok relatív gazdaságosan nullátmenet-figyelést barkácsolni. Ha már le van transzformálva a tápegységet is ez szolgáltathatná a mikrokontrollernek. Innen a többi már majdhogynem szoftveres történet.

    Ha valaki tud jobbat/hatékonyabbat ne tartsa magában! :))

    A válaszokat előre köszönöm. :U

    CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

Új hozzászólás Aktív témák