Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mezis

    nagyúr

    válasz didyman #52994 üzenetére

    Én kompresszor motorjában találkoztam egy 80 - 100 MKF felíratú indító kondenzátorral. Annak a motornak a bekötéseknél volt elhelyezve egy behúzó relé, amit a nagy induló áramnak egy pillanatra kellett volna rákapcsolni a kondenzátort a motor tekercsére. Ez a relé mechanikai okokból állandóan bekapcsolt állapotban volt, minek következtében az indító kondenzátor ledobta a tetejét és a továbbiakban már nem indult a motor.
    Relét rendbe hoztam, indító kondenzátornak össze szedtem kb 40 mikroF-nyi kondenzátort és azzal már stabilan indul a közel 1kW-os motor. (Három fázisú van kondenzátorral egy fázisú bekötésben.)

    Utólag megmértem a teljesen épnek látszó, lerúgott fedelű kondenzátort és 99 mikroF-nak mutatja a műszerem, ami csak 9V-al mér. A kondenzátor felirata 80 - 100MKF. Arra most nics lehetőségem, hogy kipróbáljam motorindítónak.

    A kompresszorra az indító kondenzátorral párhuzamosan szereltem egy 230V/15W-os izzót, azzal az útmutatóval, hogy annak folyamatosan nem szabad világítani, csupán indításkor rövid ideig. (Leállításkor is fel szokott villanni.)

    mezis

Új hozzászólás Aktív témák