Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz moha21 #7663 üzenetére

    A rövidzár ugyan vicc volt, de az ellenállás is rossz ötlet. (Ha nem tudtad a terhelésként használt motor teljesítményét, akkor miért nem mérted meg a felvett áramát?)
    Az ellenállás ugyanazért nem jó, amiért pl. az izzólámpás lemerítés sem: ha nem figyelsz oda, az addig szívja a töltést az akkucsomagból, amíg annak feszültsége teljesen ki nem nullázódik. Az pedig eleve káros: egy cella 0,9..1V-os kapocsfeszültség alatt mélykisütötté válik, ez a jelenség pedig elég gyorsan tönkreteheti az akkumulátorokat. Rosszabb, hogy (mivel a sorbakötött akkuk nem tökéletesen azonos indulótöltéssel rendelkeznek) a pakkon belül egyes cellák feszültségének iránya a kisütés végére megfordulhat, átpolarizálódhat.
    Az a 0,8Ω-os terhelés is elég meredek ötlet. Miért kellene szénné terhelni az akkucsomagot a kisütéshez? 6A-es kisütőáramot legfeljebb rövid időre engednék egy ceruzaméretű NiMH-akkura, mert az már a kapacitáshoz képest túlságosan nagy (2,4..2,7*C). Ekkora áramnál a kapacitás értéke is erősen csökken, vagyis a cellából a névleges (0,1*C terhelőáramra vonatkozó) kapacitásértéknél csak jóval kisebb töltésmennyiség süthető ki.
    Az izzós / ellenállásos módszer kizárólag akkor elfogadható, ha az akkucsomagról azonnal lekapcsolod a terhelést, amint a kapocsfeszültsége 3,5..4V alá csökken. Ezt pedig sokkal könnyebb leírni, mint a gyakorlatban betartani, mert 0,9V / cella alatt a kapocsfesz. már rohamosan csökken. Néhány ilyen mutatvány, és a komplett pakkot kivághatod a kukába.
    Ha normálisan szeretnél meríteni, akkor azt kétféleképp teheted meg. Az első korrekt megoldás az, hogy veszel egy olyan akkutöltőt, amely képes a töltés előtti kisütésre. A második pedig, hogy az akkukat széped lemeríted azzal a (lehetőleg intelligens, ne szimpla izzós lámpa) készülékkel, amellyel amúgy is használatosak, legyen az rádió, digitális fényképezőgép, műszer, vagy akármi más.

Új hozzászólás Aktív témák