Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    válasz mezis #8200 üzenetére

    Lehet már nem gyártják, két éve a tanórán számoltunk azzal a cuccal. De van egy csomó LM társa, ugyanolyan jók kb., pl. LM 2576-5, ez egészen 3A-t le tud adni, és egyszerű is, ilyen kis tekercset is kapni boltban, ami kell bele.

    Megnézve a hatásfokot, 12V mellett 200mA esetén 78% körül van, ami elég jó, és teljes terhelés mellett sem lesz sokkal rosszabb. Persze biztos van ilyen egyszerű fajtából ennél is jobb, de az előnye a 7805-höz képest komoly, annak valahol 50-55% körül van a hatásfoka, de nem találtam konkrét grafikont róla.

    Lacika001: védi magát, pl. lekorlátozza a kimenő áramot. Volt egy rajzom, hogy mi minden kell egy 7805-re, mert már attól is szét tud menni, ha valami miatt a kimenetén megemelkedik a fesz, mondjuk a táplált készülék hibája miatt. Persze ez elég nehezen fordulhat elő autós területen, minden esetre érdemes betenni egy diódát, aminek az anódja a tápfesz felé néz, másik fele meg a 7805 kimenetén van.
    Viszont ami fontos autós szempontból, az a bemeneti áramlökéstől védő Z dióda, a bemenet és a föld közé kell kötni, a Z feszültsége pedig legyen nagyobb mint 12V.

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

Új hozzászólás Aktív témák