Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DaveHutt

    őstag

    válasz majestic #205411 üzenetére

    Mint orvos (belgyógyászat szakvizsga előtt) nyugodtan állíthatom, hogy semmi jelentősége nincs a klinikai gyakorlatban. A szívfrekvencia variabilitása annyit jelent, hogy a normál szívritmus azonos szakaszait (kamrai depolarizációt jelző R-hullám az EKG-n) összekötő távolságok (RR’-hullám) bizonyos határértékek között változva egy pontgörbét rajzol ki, szívfrekvencia függvényében (értelemszerűen szapora pulzusnál rövidebb a távolság stb.). Miután frekvencia függő a variabilitás, nincs normàlértéke. Ha a görbe egyenes, alacsony a variabilitás, nincs nagy szórás két ingerület tàvolsága között, tehát ritmusos a szívműködés. Ha nagy a variabilitás, akkor az RR’ távolság ütésről ütésre változhat. Ez szívritmuszavarra utal, ugye ezek közül a leggyakoribb a pitvarfibrilláció, ami sokszor tünetmentes.
    Az órában ennek annyi a jelentősége, hogy ebből próbál (továbbá gyanítom, hogy P-hullám és frekvencia analízisből) pitvarfibrillációra következtetni. Az orvosi életben azért nincs ennek haszna, mert attól, hogy nagy a variabilitás, még lehet vagy 10-15-féle a ritmuszavar, a 12 elvezetéses EKG-kép a perdöntő. Maximum szűrésre alkalmasra az óra, kb. annyit tud, mint egy jobb vérnyomásmérő pulzusszámlálója. Ennek technikai korlátai vannak, a 12 elvezetéses EKG-hoz 10 tetfelszíni pont szükséges (bokák, csuklók, mellkasfal), az óra ennek lehúzására fizikailag képzelen.

    Azért nem találsz erről anyagot, mert nem oktatják orvosi egyetemen, a Holter-EKG-ban (24 órás EKG) jártas szakemberek használják.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák