Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • inf3rno

    nagyúr

    Nem biztos, hogy jó ötlet egy gomba anyagcsere termékeit fogyasztani. Személy szerint lövésem sincs arról, hogy ez a gomba mit csinál a cukorból, amit odaadtok neki azon kívül, hogy szaporodik. Vegyük pl a sört, azt is ugyanúgy gomba erjeszti, és egyáltalán nem egészséges. (Finomnak mondjuk finom.)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Tibicos

    Ha jól nézem ez az, és nem sok köze van Japánhoz, mert rengeteg kultúrában előfordul. Kb hasonló, mint a kombucha, ez is egy baktérium-gomba társulás. Az átlátszó cucc, amit szemmel is lehet látni az egy poliszacharid, nem pedig gomba termőtest vagy bármi ilyesmi, amire az emberek először gondolnának. Ezek a társulások egysejtűek, nem képeznek semmilyen többsejtű struktúrát.

    http://scholar.google.hu/scholar?start=10&q=tibicos&hl=hu&as_sdt=0
    Kevés a tudományos cikk, ami használható lenne a témában, úgyhogy sokat nem lehet elmondani róla. Elvileg nem káros a szervezetre, legalábbis az egyik cikk azt állította, hogy madarak belső szervei nem halnak el tőle. Persze ettől még nem is feltétlen hasznos.

    "Typical tibicos have a mix of Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus and Leuconostoc bacteria with yeasts from Saccharomyces, Candida, Kloeckera and possibly others. Lactobacillus brevis has been identified as the species responsible for the production of the polysaccharide (dextran) that forms the grains."

    Leginkább engem a lepedékre emlékeztet ez a társulás, annyi extra, hogy ott a Streptococcus mutans alakítja ki a biofilm vázát, és a Lactobacillusok termelik a savat, ami lebontja a fogzománcot.

    A leszűrt lében egysejtű bacik és gombák vannak, nem csak anyagcsere termékek. Attól függően, hogy milyenek a körülmények jelen lehetnek gomba és baktérium spórák. Pl ha berohadt a lé, akkor valszeg spórákban vannak ott, mert nem ideálisak a külső körülmények. A spórák egy része simán átjut a sósavon, ami a gyomorban van, és elkezdik kolonizálni a vastagbelet, és ez nem biztos, hogy jó. A Streptococcus és a Candida fajok között is vannak kórokozók. A Saccharomyces fajok közül vannak, amelyek erjesztenek, pl sör vagy kenyér, amiben előfordulhatnak. A Lactobacillus általában hasznos a bélrendszerben. A többiről nincs sok fogalmam, hogy micsoda. Ezek közül is eléggé számít, hogy pontosan milyen faj az, ami jelen van a lötyiben. Hasmenést, rosszabb esetben bélgyulladást, vagy komolyabb dolgokat is okozhatnak azzal, hogy letámadják az aktuális bélflórát.

    Én mielőtt fogyasztanám sokkal jobban utánajárnék, hogy pontosan milyen fajok vannak ebben a cuccban, és ezek mit okozhatnak. Elképzelhető, hogy egészséges, de az is, hogy nagyon káros. A másik veszélye a dolognak, hogy ezek az egysejtű társulások dinamikusan változnak attól függően, hogy milyen a környezet, és az éppen melyiknek kedvez. Szóval akár az is előfordulhat, hogy az egyik nap még a hasznosnak mondható baktériumok vannak túlsúlyban, a másik nap meg a károsak. Én alapvetően nem tartom egy jó ötletnek ilyesmik fogyasztását, de mindenki döntse el maga, hogy mit akar.

    Buliban hasznos! =]

Új hozzászólás Aktív témák