Hirdetés
-
Computex 2024: Itt az új ROG Ally
ph Az ígéreteknek – és a kiszivárgott információknak megfelelően – az ASUS bemutatta kézikonzoljának X-szel jelölt változatát.
-
Kihagyták az NVIDIA-t egy új AI-hálózati szabványból
it Számos big tech cég összefogásával készült el egy új AI-hálózati szabvány, mindebből viszont kihagyták az NVIDIA-t.
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
válasz mézespálinka #130395 üzenetére
a zászló mindig az utolsó saját hozzászólásra ugrik; a kis chat buborék + szám navigál az olvasatlanhoz
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
Mivel a GC jelenleg icm fórumtársnál vendégeskedik egy takarításon ( ), volt szerencsém elcserélni vele a PicoPresso-mat az ő Flair Signature Pro-jára. Már kialakulóban volt a gondolat, hogy egy manual gép teljesen jó lenne a pultra a GC helyett, és ebben ez a teszt teljesen megerősített.
Már az első 1-2 húzás is teljesen vállalható volt, de kicsit beletanulva, őrlővel rendesen beállva, két kézzel húzva, egy előmelegítéssel szerintem hibátlan shotokat lehet vele készíteni.
Impresso Sweet7 és Sewda van most készleten, 15-16g in <-> 30-34g out amivel próbálkoztam, 6-7 bar környékén.Mivel kicsit hosszabb italokat is készítenék, egyből a Flair Pro 2-t néztem ki magamnak. De az már bőven a Robot Barista árszintje, és az elérhető infók alapján az egy rugalmasabb eszköznek tűnik. Könnyebb előmelegíteni, picit simábbnak tűnik a workflow, takarítás. Ha 2-3 adagot kell készíteni, nekem előnyösebbnek túnik a Robot.
+ előny lenne a Flair-nél a hordozhatóság, de nekem arra ott a Pico, szóval mindenképpen csak fix helyen lenne használva.Itt már csak a Flair 58-on gondolkodtam el, de azt nem nagyon tudnám használni a konyhapulton a méretei miatt (+ nyilván árban is máshol van)
Szóval úton van felém egy babakék (yt link ) Cafelat Robot BaristaUgyanitt hamarosan eladó lesz egy frissen takarított, új tömítésekkel, új pumpával (a régi sem romlott el, csak reméltem, hogy halkabb lesz vele ) szerelt, full tuning GC (PID, pumpa szabályzó, manométer, rézcső), egy rakat kiegészítővel.
Ha visszaér a kirándulásról, teszek fel képeket meg HA hirdetést is."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz RetepNyaraB #130575 üzenetére
Nem gond ha őszinte a Robot, sőőt
szimplákat eddig sem készítettem, max dupla kifolyóval vendégeknek tejjel
Ezeket a kiegészítőket 3d nyomtatottan szeretném megoldani - a tamper szintezőt nem érzem must have-nek így elsőre; de a robot kezét + nyomásmérő tartót már kinéztem thingiverse-n de ha van ötlet esetleg hogy melyiket érdemes, akkor még jöhet, még nem indult gyártásba"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz ribarszki #130591 üzenetére
ah, tudtam hogy olvastam valahol hogy a szenzor van szar helyen, csak hirtelen nem ugrott be és forrás nélkül nem akartam baromságot írni
#130592 ribarszki
ha 4 kávé kell tejjel, akkor szimplából kell csinálni a tejes italokat és problem solved ugyanúgy két dupla csak 2x2 csészébe[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
Miért van az szerintetek, hogy egy ponton túl - itt a topikban is - áttérnek vagy beépítik a rutinjukba a filter kávézást? Vagy csak annyi az egész, hogy az espresso csak a kulturánkból fakadóan egy kiindulópontja a kávézásnak, és idő kell ahhoz, hogy az ember lépésről lépésre kifinomultabb ízléssel nyitott legyen a különböző pörkölési szintekre, aztán az elkészítési módokra, majd elkezdje igazán értékelni is azt?
Ha már az Impresso Sewda van nálam soron, és pár hónapja vettem egy műanyag V60-at és 100 papírt, gondoltam kipróbálom vele (ha már megejtettem erre a szettre ezt az 5k-s beruházást )
Talán 5-10 alkalommal öntöttem életemben V60-at, nincs is hattyúnyak meg semmi, csak egy 350ml-es tejkiöntő kancsó (hogy mégis kicsit pontosabban tudjak önteni) és egy vízforraló.
21g kávé, 350g víz, K6, 115 klikk környéke, Hoffmann frissített 1 cup V60 receptje (yt link).Kb pontosan kiadták az idők, öntések, és valami brutálisan jó ez a cucc. Igazából nem is értem mit akarok ezzel a babbal espresso-ként..
De nagyjából erre válasz a turbo shot is, a 0 test, hosszabb arány, alacsony nyomás kombóval ha jól sejtem, abból sem fog soha flat white készülni.. de olyan ízeket lehet kinyitni a babból amit espresso-ként nem igazán.Ráadásul összevetve egy hardcore espresso workflow-val, egy V60-nál tényleg 5 perc az egész, nincs preheat meg cleanup, karbantartás, eszközpark - a bekerülési költség meg említésre sem méltó. És akkor még ott a french press is, ha nem annyira fontos a nagyon tiszta ital.
Az egésszel csak oda akarok kilyukadni, hogy az általános megítélése itthon a filter kávénak 0, majd az espresso-s út bejárásával végül felértékelődik. Nekem is.
De máshogy feltéve a kérdést: érdemes próbálkozni filter pörkölésekkel magas (3-6bar) nyomáson? Ki lehet hozni valami olyat amit filterként nem talál meg az ember?
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
igazából presszóként is szuper, csak mostanában az az érzésem, hogy valami olyat próbálok belezsugorítani 40 grammba, amit 250 ml-ben tudnék kiélvezni részleteiben.
De nem kijátszani akarom egymás ellen a két módszert, nyilván teljesen más az élmény a sűrűség / textúra / crema által - már amikor van ilyen jellegű különbség..
De lehet hogy csak néha besokallok espresso-ból, és bármi másra vágyom és ezt jól egészíti ki a v60/french press - nekem.#130612 rgb0007
a másik oldalról így lehet szerintem igazán érkezni - ha valakinek a presszó nem élmény, sőt. De akkor a filter után nálad jött egy világos kávés espresso-s vonal? Ha igen, mennyi idő kellett hozzá, és ennek mi volt a kiindulópontja?#130613 Zen42
számomra az alternatív vonal a kíváncsisággal jött, hogy mi mást lehet ebből másképp elkészítve kihozni?
Tehát értem, hogy mit várhatok el espresso-ként, de mit nem tudok még a babról? És erre tényleg 0 effortos belépő a french press, igazán elrontani sem lehet.Nem szembeállítani akartam, csak látom magamon is, ahogy elkezdek kacsingatni, és a topik egy részén is, és igazából az indíttatásra voltam kíváncsi Én néha azt érzem, hogy már sok ez a rengeteg szuper presszó, és kell valami más. Próbálkoztam espresso on ice meg espresso tonikkal is nyáron egyik sem ízlett.
#130615 MPowerPH
készíts magadnak - én is pont így voltam, egy french press-szel 3-4 próbálkozással kb 90%-os eredményt el tudsz érni, nagyságrendi különbség nem lesz ízvilágban a filterhez képest, és nem kell hozzá kecskét áldozni hogy jó legyen a flow
Kb 5-10 itthoni french press után volt lehetőségem inni egy kitűnő V60-at kávézóban, azóta megnyugodtam, hogy teljesen rendben volt már a french press is, és a mostani V60-ak is bőven a vállalható kategóriába esnek."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz MPowerPH #130636 üzenetére
Igen. JH technikát érdemes megnézni, kb mindegy milyen a fém háló, mert nem érdemes lenyomni, max a folyadék felszínéig.
Nekem egy műanyag Tesco-s van, meg egy üveg Auchan-os
Néhány próbát azért érdemes tenni vele mielőtt feladod, az őrlő beállítása azért fontos paraméter.[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz WinZol #130853 üzenetére
Normális espresso csak normális kávéból készül.
Hipermarketekben ha szerencséd van, találsz 1-2 fajtát (értsd: csomagolási dátum alapján elég friss), amiből ki lehet hozni valami vállalhatót, de az nagyjából az az árszint lesz, mint a kispörkölők belépő termékei - minőségben pedig utóbbi oda-vissza veri bármelyik boltit."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz WinZol #130861 üzenetére
Pellini-ből, Costa-ból vettem régen én is 1-1 kilót amikor 1-2 hónapos volt polcon, vállalhatót lehetett belőle húzni (nyilván klasszik espresso vonal, sok robusta).
Viszont ahogy koxx is írja, ebben a topikban már ritka hogy ez a vonal fut, így (friss) tapasztalat sem nagyon van velük - a kezdő kávés topikban szerintem a keresővel is találsz véleményeket ezekről, meg relevánsabb kommenteket is ha kérdezel róluk
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz RetepNyaraB #130869 üzenetére
Végül az itthoni setup a babakék Robot Barista + Major C késsel.
A hordozós pedig a PicoPresso + K6."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz koxkids #130920 üzenetére
Nekem szerintem egy pont ugyanilyen van - akkor még nem a manuális espresso-záshoz vettem, "csak úgy" vízforralónak, mert tönkrement a régi.
Amti nem ír a leírás: 5 fokonként állítható a hőmérséklet, a melegentartás maximuma 95 fok, és a szokásos minimum szint 0.5L, és a teteje nem nyitható ki 90 fokig, csak kb 70-ig.Szerintem ennyit ér kb - el szoktam indítani a forralást mielőtt elkezdem kimérni a babot a Robothoz, mire kész a pogácsa letamperelve, még várnom is kell pár másodpercet hogy felforrjon a víz.
Ha duplázni kell, akkor sem használtam eddig a melegentartó funkciót, 95-ről meg 87-ről is rá kell nyomni még egyszer a forralásra, azon a pár másodpercen nem múlik maximum ha tényleg 5-10-20 perc is eltelik két kávé között, akkor kényelmes lehet hogy 95-ön tartja - nálam ez nagyon ritka.
Egyébként tipikusan böszme kifolyós, ha gyorsan/nagyon lassan akarsz önteni elég béna szegényke.. nem hiszem hogy hasznosabb egy bármilyen hagyományos forralónál szigorúan kávézáshoz.De egyébként működik, nem sípol, nem zenél
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz RetepNyaraB #131010 üzenetére
"- a robot második adagja back-to-back shot esetén mindig jelentősen gyorsabb lefolyású. Ez ilyen, bele kell számolni"
Ezt tudjuk hogy miért van? még nem hallottam róla.."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz hogyaza #131313 üzenetére
ehelyett inkább elmondanád a tapasztalatodat?
azért kell a csere, mert ki tudja mit kapott egy használt kés előtte, vagy mert átlagos használattal is érezhető a minőségromlás 50-100-200kg után?
Tehát ha 2 éve használ valaki (otthon) egy új késsel szerelt gépet, eladja nekem, átment rajta mondjuk 55kg kávé, akkor miért kezdjek késcserével?"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz hogyaza #131333 üzenetére
Érted szerintem, a fórumtárs kommentjére egyből leírhattad volna a tapasztalataidat is
De akkor inkább úgy fogalmazva pontos (szerintem), hogy ismeretlen előéletű őrlő esetén nem szabad kihagyni a kés cserét.
Ahogy ismeretlen előéletű autónál a folyadékok és szijak cseréjét pl. Ha van egy vezetett excel, vagy számlák, munkalapok az elmúlt sok év karbantartásáról, akkor sem árt persze, de pénzkidobás.
Nyilván nyomott áron inkább foglalkozós gépek vannak, aki ott keresgél, annak érdemes számítani erre.[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz hogyaza #131347 üzenetére
"Fontos hogy honnan veszed.Könnyű beleszaladni fészbúkszökevény roncsokba.De ha gondos gazdától kifogsz egy jó példányt,(nem lelakott,tákolt és pontos futású) akkor nagyon jó ár/érték arányban.Most sokan eladják,mert felugranak a kínai vonatra.Lesz miből válogatni.[...]
Az új késcsere az alap.Mint használt autó vásárlásakor az olajcsere."
Ebből az következik, hogy gondos gazdától érkező gépnél is alap a csere. Erre érkezett a reakció, hogy ez talán nem minden esetben indokolt.De részemről bőven túltárgyaltuk, csak árnyalni próbálta a képet a fórumtárs, szerintem mindenki érti a lényeget, és tulajdonképpen mindannyian egyet is értünk..
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
-
őstag
válasz Bazsee71 #131652 üzenetére
köszi a tippet és a megerősítést a székesfehérvári Szentjánosbogár speciality kávézó kapcsán (facebook, gmaps)
ma délelőtt volt szerencsém benézni egy Guatemala doppio-ra, szerintem kifogástalan volt nem is értem hogy eddig hogy nem találtam rájuk
szerk.: ja, novemberben nyitottak.. akkor annyira nem késtem le róluk
szerk2.: végre megnéztem, hogy hogy kell bővíteni a térképet, hozzáadtam[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
a dial in-nel én is elakadtam már egyébként - erre van valamilyen frappáns magyar kifejezés, vagy tényleg a Parci által írt "őrlő beállítás, őrleményfinomság-állítás" a legjobb amit mondhatunk?
Egyébként (valószínűleg az IT / dev miatt is) én elég megengedő vagyok az ilyen jövevényszavakkal.. mert vagy tényleg körülírjuk hogy mit jelent, és körülményes lesz a kifejezés, vagy jön valami még rosszabb fordítás.
De hogy mondjak egy elrugaszkodott példát: lehet urban legend, de állítólag a korai szakmai fordításokban a debug-olást leleményesen lefordították "debogarászás"-ra. Ami innen nézve megmosolyogtató, de egyébként meg irtó kedves kifejezés
talán az őrlő / őrlemény konfig(uráció) vagy hangolás (tuning, olyan FM rádiós értelemben ) jelentene még ilyesmit picit rövidebben mint a fentiek, amit a dial in kifejez. De az őrlő beállításnál kifejezőbbet nem tudnék mondani.
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Parci #131720 üzenetére
a puck screen pedig pogácsa háló/szűrő, vagy ahogy itt-ott hivatkoznak rá puck nélkül: szűrőlap.
Szerintem az a baj, hogy annyira gyorsan és közvetlenül épülnek be jövevény szóként, hogy már a nulladik percben meg is honosodnak, nincs idő kitalálni egy jó nevet.
Mindenki puck screen-ként fog rákeresni, utána pedig már a szűrőlap, vagy "pogi háló" nem fog működni.
A rögmentesítő is WDT, pedig annak szép neve van."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Tomace91 #131942 üzenetére
Szia,
kb egy hónapja használok egy Nanofoamer v1-et (tehát a legkevésbé ajánlottat ) hoffman_-tól vettem; én is frenchPress-eltem előtte, és nem nagyon sikerült megbarátkozni a workflow-val Azt hozzá kell tenni, hogy magamnak szinte soha nem csináltam tejhabot, mindig csak vendégeknek, tehát olyan nagyon sok gyakorlatom sem volt benne. De volt olyan kellemetlen a workflow, hogy gondoltam rápróbálok a nanoFoamer-re.
Igazából nem csalódtam, hozza azt amit a netes review-k alapján várni lehet tőle.
Vagy a tejkiöntő kancsóban gázon, vagy mikróban megmelegítem a tejet miközben készül az espresso, majd kb 20-40mp alatt össze lehet hozni a tejhabot. Kell hozzá kis gyakorlás, hogy mennyi ideig küldj be levegőt, aztán utána mennyi idő mire meglesz a megfelelő állag, de max 1-2 hét alatt szerintem rá lehet érezni.
A lithium ennél még egy fokkal jobb, mert eleve v2 és minőségibbek az anyagok, nagyobb a teljesítménye, gyorsabban pörög, könnyebb vele dolgozni (a review-k alapján) - de a v1 már amúgy is csak használtan kaphatóA latte art még bőven gyakorlás alatt van, de illusztrációként legyen azért egy kép a habról
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz JackFeryll #131945 üzenetére
igen, az enyémen is már meghajlott, de még nem esik le róla.. a gombbal nekem nincs gondom, de kényelmesebb a v2 az fix
Őszintén én a v2-re sajnáltam az árát mivel ritkán kell, ha tényleg napi szinten nyomnám, akkor már inkább a pro-t venném meg."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz beleriand72 #131955 üzenetére
Kerül-e papír az őrlemény alá az espresso készítésekor.
Random yt videó a miértekről.
Röviden: jobb kivonatolás, finomabbra lehet őrölni, mivel gyorsítja a lefolyást.[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz lojzi1 #132403 üzenetére
3-4 használat alatt nem csoda hogy nem alakult ki a rutin
"Előforrázás" -> sima előmelegítés, felöntöd forró vízzel, a tartályt, rácsavarod a tetejét, a kosár természetesen nincs rajta. Legalább egy fél tartály vizet kipumpálsz belőle (15-20 mozdulat). Lecsavarod a tetejét, kiöntöd a maradék vizet. Ha nagyon világos a kávé akkor ezt érdemes szerintem 2x.
Én (is) az elejétől fogva a gyári kabátjával használom, anélkül lehet h tényleg túl forró tartani (főleg a másodiknál).
Nem tudom mi-hol folyik belőle, de akkor ott valamit rosszul csinálsz. Összeállítás után teljesen pontosan kell zárnia, lehet túl finomra őrölsz.A szétcsavarás után a shower screen néha feltapad, a szétszedést érdemes egy tányér/mosogató felett csinálni - nyilván marad valamennyi víz is a rendszerben, de azért annyira nem macerás szerintem, olyan irtó nagy koszt nem tudom hogy lehet vele csinálni. A másodiknál érdemes előre leőrölni a kávét, és természetesen nem kell sokáig fogdosni semmit Ha gyakran kell két kávé, akkor érdemes 2 kosarat beszerezni, sokat gyorsít a dolgon
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz lojzi1 #132445 üzenetére
Szerintem érdemes inkább gyorsabb lefolyásokal indítani - én a két hüvelyk ujjammal pumpálom (gondolom ez a természetes fogása), kb 10-15 az előáztatás (összesen kb 20-30s, ez alatt átázik a pogácsa annyira hogy már bőven csöpög, akár 2-5g le is jön), majd utána nekem eddig minden szépen összeállt.
Ha annyira erősen kell nyomni, hogy nehéz vízszintben tartani, akkor tényleg nagyon (=túl) finom az őrlemény - a tapasztalataim szerint ha 10 pumpálásnál már csöpög, akkor már valószínűleg túl durva az őrlemény (vagy alakul egy turbo shot irány), ha 15-nél még alig ázott át a pogácsa, akkor valószínűleg túl finom (tehát érdemes még hagyni picit előázni, különben lehet, hogy át sem folyik).
Ez nálam a K6-on kb a 45-52 klikk skála (közepes-világos kávékkal)"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz tyuli76 #132604 üzenetére
Abból jó eséllyel soha nem fogsz jót főzni. Hidd el, pont azzal próbálkoztam én is évekkel ezelőtt (ajándék volt valamihez talán egy 250g-os), kihívásnak vettem - esélytelen volt.
Belépő / olcsóbb de használható bolti kávé ajánlásokért inkább gyere át ide: kezdő kávés topik, itt már hardcoreabb a téma[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz Toobee #132746 üzenetére
Megpróbálkoztam az elmúlt hetekben néhány turbo shot-tal a Major + Robot kombóval, és kb vakon belőve az őrlőt, nem mondanám, hogy rossz lett az eredmény. Sőt.
Az előbb húztam egy hasonlót, mint amit vázoltál (korábban kevésbé radikális beállítással mentem ), 19g->50g, 15s előáztatás + 10s alatt le is jött. (Roastopus Squid filter pörk)
Azt jól értem, hogy Te azt a 80g vizet végig tolod a kávén? Tehát a bemenőt méred, és kijövőt már nem? Ilyen rövid shot-nál gondolom kényelmesebb így mint a mérleget nézegetniKicsit jobban ráértem, szóval előmelegítettem (dugattyút, kosártartót); plusz megnéztem a pogácsát is, hogy hogy néz ki egy ilyen művelet után - a Robot alul szűkülő kosarából nagyon ritka nekem, hogy bármi egyben kijön: na ez egy darab zacc maradvány nélkül esett ki, tökéletesen homogén volt szétszedve is.
Viszont ilyen lefolyás mellett már nem is az a gond, hogy nem szép, hanem kb az egész pultot lehet takarítani - ilyenkor Te valamilyen nagy/magas csészét használsz, hogy ne legyen minden kávés? Vagy van valami más trükk?
Esetleg papírt használsz valahova? Én kétszer próbáltam a pogi fölé klasszikusabb profilokkal (ugye jár a Robothoz, gondoltam kipróbálom), de nem igazán láttam előnyét..[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz RetepNyaraB #132803 üzenetére
Mondjuk nem volt tiszta a terminológia eddig, azt hittem, hogy minden ami 10-15s alatt jön le (előáztatástól függetlenül) az turbo. De később meglesem a linkelt videót, hátha van még nálam más fogalmi zavar is
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz bbuffy #133028 üzenetére
Ha már trendek: a fagyasztott/hűtött kávéra is vannak mérések? Arra emlékszem, hogy volt róla szó, hogy másképp viselkedik a fagyasztott kávé, de hogy ez összességében milyen mérhető eredménnyel jár, arra nem.
Itt a slowfeeding esetén is felmerült, hogy a rövidebb kontakt miatt az őrleményt érő hőhatás is más, továbbá a "túlvizezésnek" is volt egy ilyen eredménye - tehát önmagában az őrlemény hőmérsékletének alacsonyan tartása is lehet pozitív.Mielőtt elküdltem volna azért rágoogleztam, hogy ne kérdezzek hülyeséget, de. akkor inkább állításként írom a fentieket a Google első találat alapján:
The study found that grinding frozen coffee led to more uniform particle size distribution, which can help to extract a wider range of flavours and aromas.
“Our research showed that the particle distribution changes because frozen coffee is more brittle [than coffee at room temperature],” Maxwell explains. “Also, as you grind finer, the grinder produces a lot more heat which can destroy the flavours of the coffee.
“Grinding coffee from frozen can help to protect its flavours,” he adds.
Maxwell explains that while conducting the research, this was particularly prevalent with more aromatic coffees which had fruity flavours.
“When conducting blind tastings, it was found that the frozen coffee scored higher, with higher recorded levels of aromatics and acidity,” he says. “This is because these aromatics are volatile compounds, so they are more likely to be destroyed and lost while the coffee is being ground.”Tehát egyenletesebb őrlemény és több íz várható a fagyasztott kávétól. Valójában érdemes akár a friss kávét is lefagyasztani őrlés előtt néhány órával
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
én csaptam le rá, még csak Kingrinder kézik voltak nálam, kíváncsi vagyok milyen egy komolyabb kézi
A J-Max S a Kingrinder K6 vagy C késes Majorhoz képest hova tehető szerinted? A K6 ugye inkább multi, azért is váltottam rá, hogy legyen V60-ra is használható őrlőm
Próbáltam keresgélni a topikban, de nem nagyon találtam részletesebb összevetést, csak hogy elvileg a K4-hez nagyon hasonló (kellene, hogy legyen, csak finomabban állítható).
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz MPowerPH #133301 üzenetére
Előre őrölt? Mert akk sztem igen, felejtős - nyomásfokozós kosár vagy kotyesz..
Szemesből én tudtam értékelhető lefolyást kihozni anno, de őszintén mondom, hogy nem szívesen engedek már ilyeneket a konyha közelébe se..
Legutóbb automata gépen készítettük el az ajándékba kapott őrölt Frei-t, annál jobb felesleges lett volna hozzá, ízben mindenhogy ugyanolyan lesz."... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz RetepNyaraB #133545 üzenetére
Ha megnyugtat én is csak utólag voltam okos, mikor beázott, akkor indultam el én is a mérleg skálán, de az Eureka Precisa (miután sikerült találni még Bluetooth-os verziót) egyelőre végállomás. Nagyon ritka, hogy nézek vele grafikont, túl sok nyomkodás, és nem top1 prio a Robottal a konzisztencia.De elég gyors, van stopper, akksi hónapokig elvan, a gumis rátét stabilan tartja a csészét.. Lehet, h bt nélkül is ér ennyit..
Most hogy mondtam, amúgy ennek is van műanyag teteje, lehet nem ártana használnom, ha meg akarom óvni hosszabb távon nem nagyon borítottam még rá semmit, de nem vízálló ez sem.
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz kchris78 #133705 üzenetére
Semmi köze nincs a "menő speciality kávézónak" ahhoz, hogy egy kávézóba valaki dolgozni ül-e be, vagy találkozót szervez oda, vagy csak a pultnál lehúz egy espresso-t és megy tovább. Mondjuk azzal, hogy "amit hallottam" kb meg is alapoztad, hogy mennyire lehet komolyan venni.
A minőség-menőség témát nem is értem - nem véletlen van az, hogy ez egy fórum, ahol tapasztalatokat osztanak meg a témával elég régóta foglalkozó fórumtársak - van ajánlott speciality kávézó térkép is, rendszeresen ajánlanak a tagok klasszikusabb (sötétebb) / modern világos kávékat, ha felmerül a kérdés, pörkölők, kávégépek, őrlők, kiegészítők stb.
Visszatérve a speciality kávézók árazására - csak számolj utána, hogy ilyen 15-20k huf-os alapanyag árakkal egy 18-20g-os dupla shot anyag árban mennyire jön ki, egyből nem lesz olyan veszett sok az a 800-1200 huf, vagy 1500-2000 egy flat white-ra (rezsivel, alkalmazottakkal, üzlethelység bérleti díjával, eszközökkel, stb.)
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
Nem, nem gondolom. Cserébe ha pl egy latte art csúnya, kérdés nélkül kuka az egész.
Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy nagyjából egy termék értékesítéséből kitermelni a teljes működési költséget, munkavállalói béreket, hasznot úgy, hogy nem az alapanyagon spórolsz, azért nem olyan egyszerű szerintem (főleg vidéken, kevésbé felkapott helyeken).
Beszélgettem egy vidéki kávézó tulajjal talán még preCovid, tényleg szerelemből csinálta, és tudta hogy mi az amit már nem bírna el a vevőkör.. Ott elmesélte, hogy milyen energiaigénye/költsége (nem éri meg éjjelre kikapcsolni a gépet, mert több áram a felfűtés reggel mint a szintentartás éjjel - 0-24 ment a SanRemo) meg bérleti díj költségek vannak, akkor talán 8-900 körül volt egy dupla. Már nem emlékszem neki mennyibe került mindennel, de nem sok haszon volt rajta.
Ennek ugye az ellentettje a vidéki kisbolt, ahol a 100k-s automata gépen csapvízből a legolcsóbb bolti szemes lejön 30 forintból, és 300-ba kerül, mert hülye lenne nem árulni kávét.
De bocs, nem akarom túltolni, de sztem kisebb helyeken elég nehéz.
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
válasz zolnagy #133958 üzenetére
Pont ma reggel ittam egy kapucziner kávét (Etióp - Guji Shakiso - Honey) Picopresso-val és K6-tal, ami szerintem a legjobban sikerült ebből a babból, pedig Robottal (+Major) már túl vagyok 250++g-n.. Most húztam egyet a Robottal, sokkal kevésbé savas, abszolút hiányzik az a virágos jelleg ami a Picoval kijött.. (megvan a következő napokra a program, muszáj lesz játszani a Majorral )
Tegnap is Picoval készült, kicsit hőhiányosnak éreztem, így ma szerintem amióta megvan először előmelegítettem a kosár tartó fémet is. Pont ennyi hiányzott, szerintem tökéletes lett.. Tényleg megdöbbentő tud lenni néha ez a kis cucc..
Piconál a kisebb kosár -> magasabb pogácsa szokott lenni a megfejtés arra, hogy miért könnyebb vele jót húzni. Picit durvábbra lehet őrölni, mindig lassan épül fel a nyomás és a kialakításából adódik a korrekt előáztatás.
"... and I hope you have a great day!"
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs