Hirdetés

Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz ludsimon #21831 üzenetére

    Valaki magyarázza el pls, hogy hogy van ez a lejtő % számítás :) A cikkben 17-18%-ról beszélnek, és 14%-os átlagról, a grafikonon meg a legmeredekebb résznél 7,4% van... Felteszem más számítással jön ki a kettő, de melyik hogy, és a biciklis körökben általánosan emlegetett %-ok melyikek?

    Más:
    Ma a "kedvenc" (azt hiszem 10%-os) emelkedőmön megpróbáltam kiállva feltekerni (majdnem sikerült is, de utolsó pár méternél a lelkierőm elfogyott :B). Viszont olyan furcsának éreztem a hajtást, mint ha "hajolt", "nyúlt" volna az egész. Hazaérve néztem meg, hogy ilyen csoda hajtóműm van :W Eddig valamiért meg voltam győződve arról, hogy Shimano, mint a hátsó fogaskoszorú... (egyre morcosabb vagyok arra a bicikli boltra ahol vettem, már tavaly eldöntöttem hogy soha többet nem megyek oda, de azóta csak erősödött bennem a dolog) Elképzelhető, hogy emiatt éreztem így, vagy a technikámmal volt a gond? (nem szoktam kiállva tekerni, súlyom 90kg körül)
    Illetve a kérdéstől függetlenül, jelentős lenne a különbség, ha befektetnék valami normálisabb hajtóműre?

    Ugyancsak más, váltástechnika:
    - Elől nagytányérről közepesre akarok váltani. Ilyenkor nyilván a ha ugyanabban a hátsó fogaskereken hagyom, akkor túl fog pörögni. Mi a célszerűbb ilyenkor? Először hátul felváltani, és utána elől le, vagy fordítva? Egyszerre váltást még sose próbáltam, de felteszem azért nem rajongana a váltórendszer... ugyanez a kérdés áll közepesről nagytányérra felváltásnál is, bár ott kevésbé problémás a dolog.
    - Ugyebár emelkedőnél célszerű előre váltani, mert a rendszer nem szereti a terhelés alatti váltást. De ha mondjuk tekerek 30-al, és tudom, hogy jön egy emelkedő, amin 15-el tudok felmenni (szóval 4-5-öt vissza kell váltani kb.), akkor ha az emelkedő alján leváltok, akkor gyak elvesztem a lendületet. Ha viszont akkor, amikor már fogyóban a lendület fokozatosan, akkor meg bőven terhelés alatt váltok :F Vagy a lendületvesztés nem számít annyit?

Aktív témák