Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mauzes

    őstag

    Sziasztok, találkozott már valaki olyannal, hogy egy turntable alkatrész, különösen a fogaskerekes meghajtása szarul működött, nehézkesen? Vagy bárki próbákozott már valamilyen kenést alkalmazni a forgókorongok közé?

    Sztori: összeraktam egy használtan vett 42043-as Arocs-ot és minden funkciója tökéletesen működik, kivéve a forgózsámolyon ülő markolókar motorosan történő forgatása. Szenved, akadozik, itt-ott teljesen megakad. Szerintem nem a meghajtás rossz/gyenge, ugyanis ha leveszem az egész kart, akkor ugyan kézzel megfogva az egész kart elég könnyen tudom forgatni, de ha csak a korongot meghajtó fogaskereket akarom ujjal megforgatni, akkor az kifejezetten nehéznek tűnik. Még úgy is, ha én tartom a kar súlyát és az nem is nehézkedik a forgólapra. Szóval nem csoda, hogy nem bírja a motoros rendszer sem.

    Itt egy Z60-as turntable-ről van szó, ami egy Large Type 3 alapból és egy 60 fogas Large Type 3 korongból áll. Mindezt pedig egy 12 fogas bevel gear-nek kellene meghajtania. Itt már látszik, hogy a fogaskerék és a korong fogai messze nem ideálisan illeszkednek, de nem építési hiba, ez "tervezésileg" ilyen. Az Arocs esete még azért is speciális, mert a forgókorong közepén át kell vezetni 8 db (!) pneumatikus csövet és ezek nagyon erősen tudnak ám súrlódni, ami szintén akadályozhatja a korong forgását. De épp emiatt már 3x csináltam meg a csövezést és esküszöm fogadni mernék, hogy most már szinte tökéletesre javítottam. Viszont nyilván sokaknak meg első összeépítésre is működik, szóval valami nálam nem jó. Kicsit olvasgattam, és több különféle probléma lehetőséget találtam:
    - Több helyen olvastam, hogy a már a fogaskerekezés is gyárilag "szar". Elvileg a bevel gear esetén tökéletes illeszkedés egy adott párosra elérhető, de a Lego érhető okokból úgy tervezte, hogy kompatibilis legyen sokfélével. Így a 60 fogas - 12 fogas kombináció eleve nem ideális. Volt, akiknek már alapból is akadt a forgókorong, de sokaknak meg nem.
    - A csövezés rossz illeszkedése is durván megfoghatja a rendszert, mert erősen súrlódik. De sokaknak meg első összerakás után is működött, pedig elsőre ennél a szettnél nem igazán vágod, hogy amit csinálsz, az milyen komplex végeredményre fog kifutni és minek milyen hatása lehet.
    - Az is lehetséges egy használt szettnél, hogy a fogak picit kopottak. És ha eleve vannak nehezítő körülmények (lásd fent), akkor már kismértékű kopás is okozhatja, hogy pont emiatt romlik annyit az illeszkedés, hogy ne vigye vagy ugorjon.
    - Többen voltak, akik végül magában a forgólapban találták meg a ludast és azt írták, hogy kenés után teljesen jó lett.

    Na most ezt jó hosszan írtam le :), de az utolsó pont kapcsán kérdezem itt is, hogy ti csináltatok-e már hasonlót és mivel. Nekem most nincs itthon semmilyen kenőanyagom, étolajjal meg nem akarom megpróbálni.

Új hozzászólás Aktív témák