Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ada19

    senior tag

    Sziasztok,

    2 hónapja kezdtem el építeni első mITX-es gépem, előtte több mint 11 évig laptopjaim voltak egyetem, ingázás stb. miatt.

    Pár eszközcsere (elsősorban a zaj miatt) után úgy néz ki a végleges konfig:
    -CM Elite 110
    -i3-4160 (54W TDP)
    -Noctua NH-L9i
    -Gigabyte H97N-WIFI
    -Corsair Vengeance LP 2x4GB
    -Samsung 830 128GB
    -WD Green 1TB (WD10EZRX)
    -WD Green 2TB (WD20EZRX)
    -Gigabyte GTX750Ti (Windforce)
    -Corsair CX430M
    -Noctua NF-S12A FLX házhűtő

    A táp alapból hibás volt már alapjáraton is "rattling" hangja volt a ventilátornak, jelenleg csere alatt, addig egy FPS 350W helyettesíti ami fényévekkel halkabb. Mint utólag kiderült sok CX430M-nek van ilyen hangja, így remélem az új jó lesz, ha nem akkor csere pl. Be Quiet!-re, bár abból elég drága egy moduláris.

    Eredetileg nem terveztem lecserélni se az Intel gyári hűtőjét, se az Elite 110 hűtőjét, de közel ülök hozzá és mindkettőnek kissé zavaró motorhangja van (mindkettő normális, összehasonlítottam ugyanilyenekkel más gépekben). Noctua NH-L9i és NF-S12A FLX-re esett a választás, elég drágák de minden fillért megérnek - sajnos ebben a házban eléggé lecsökken a használható hűtők száma. Az eredmény: alapjáraton 5 fokkal alacsonyabb, terhelés alatt 15 fokkal alacsonyabb hőmérséklet, és fényévekkel halkabb, lágyabb hangzás, max fordulat is bőven elviselhető de addig nem megy fel 100% terhelés alatt sem. A ~40 fokos kánikula alatt a lakásban 29-30 fok volt, ilyenkor a proci alapjáraton 32-35 fokon, 1 óra terhelés után max 65 fokra kúszott fel (most az őszi időben ugyanez 27-30, és 55-60). A házhűtő is ég és föld, kiszerelve a CM-hez képest még max fordulat is gyakorlatilag teljesen néma, beszerelve viszont már van hangja (gondolom azért mert a levegőt át kell szívni az első rácson, porszűrőn majd átpréselni a ház többi részén), viszont a gyáritól sokkal halkabban mozgat érezhetően több levegőt.

    A VGA-val még nincs tapasztalatom jövő héten érkezik, nagyon jókat írnak róla elvileg az egyik leghalkabb és leghűvösebb 750Ti (leszámítva az Asus STRIX-et, mert az alapjáraton lekapcsolja a hűtést, terhelve viszont hangosabb).

    A HDD-kkel is volt pár problémám, eredetileg WD Blue 1TB (WD10EZEX) és WD Green 2TB (WD20EZEX) voltak, de a Blue nagyon hangosnak bizonyult (motorzaj + iszonyatos rezgés, amit szépen továbbadott az alatta lévő fenyőasztalnak is) így attól megszabadultam és cseréltem Green-re. Ég és föld, mostmár viszont a gép leghangosabb része a 2TB-s Green (2 lemezes). Minderre rátesz egy szívlapáttal hogy ebben a házban (Elite 110) a vinyókat fejjel lefelé tudod rögzíteni a ház tetejében, hogy garantáltan kihallatszon minden motorzaj. Pár hete még volt egy 2TB WD My Book (USB3 külső) HDD-m amit sajnos eladtam, most egyből megoldaná a zaj kérdést, így a jelenlegi terv hogy veszek egy NAS-t és abba kipakolom. Még az is felmerült hogy cserélek Elite 130-ra mert ott értelmesebben lehet HDD-t rögzíteni.

    Ha esetleg van építő jellegű ötletetek elsősorban a "zajos" vinyókkal, vagy a gép többi részével szívesen fogadom! Hamarosan lesznek képek is, feltéve ha bárkit érdekel. :D

    UI: a gép eredeti célja munkagép + NAS lett volna, de ez építés közben átalakult, az emelkedő árak miatt lemondtam az Xbox One-ról, és inkább ezt alakítottam át hogy játékra is alkalmas legyen.

    [ Szerkesztve ]

    Mégsenem

Új hozzászólás Aktív témák