Hirdetés

Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz m3ss #33328 üzenetére

    Itt láthatod az 1.8D-t teljesen tágon, majd egyre jobban lerekeszelve.

    Ez az APS-C-n készült teszt (DX), nem a fullframe-es.

    1.8-on nem a legélesebb középen sem, a szélei felé haladva pedig rohamosan csökken az élesség. Csatlakozva az előttem szólóhoz, én is úgy 2.8 körül-felett használnám, alatta csak akkor, ha már nagyon magas ISO-ba kéne másznom, nagyon gyenge a fény, vagy ilyesmi..

    Általában minden obiból ezért jobb a fényerősebbet venni hasonló gyutávból, mert full tágon az obik rajzolata nem éppen az über kategória - legalábbis eltekintve pár elég pro üvegtől, amik méregdrágák.

    Csak egy off példa: 24-120 f/4-e is nekem pl. tök jó lenne általános zoom-nak, de ő ugyebár f/4-en tág teljesen. Ezért szemezgetnék inkább egy 2.8-assal, mert az rekeszelve f/4, nem fulltágon, ergo f/4-en jobban rajzol. Az más, hogy nincs benne IS/VR, kivéve a Tamron új üdvöskéjét..

    Szóval ahol tudsz, rekeszelj az 50-esen, tájképnél mindenképpen rekeszel az ember úgyis (f/8-on amúgyis nagyon jó már a széleken is az 50mm), de ahol kenni akarok a hátteren, ott is elég egy gombnyomás, mélységélesség előnézet, és ha elég a háttér kenése f/4-en is, akkor katt. Ez APS-C-n a kisebb bokeh miatt nehezebb művelet, de meg lehet találni az arany középutat.

    A zajhoz: próbálj ki egy zajszűretlent kicsinyíteni, illetve utána finomat zajt szűrni (ha mégis kell), nem előtte. Tök más eredmény jön ki. Én spec ISO 1600-3200 körül még hozzá sem nyúlok a zajszűréshez. Vázban be van állítva high iso noise reduction LOW-ra és kész, nyugodtan alszom. Megkap egy nagyon minimumot vázban, ami nem szűr durván és nem rondít bele a képbe, de mivel úgyis kicsinyítem a képet végül, a végeredmény pöpec lesz így. Ha a csillagos eget fotózom, természetesen off vázban is, különben kiszűri a tőlem háromszáz fényévre lévő E.T. fejét, azt meg nem akarom szegénynek.. :D

    Izsó 6400, zajszűrés off mindenhol. Még pici sharpening is van az eredetin, ami hoz bele némi zajt. kép Szerintem ehető. Exif a képben. Többfajta resize van PS-ben, itt használhattam volna az élesebb félét, de az alappal lőttem most.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák