Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tamy

    senior tag

    Sziasztok!

    Akadt egy érdekes problémám: Adott két Linksys WRT54GL router, legyen R1 (192.168.1.1) és R2 (192.168.1.2), mostanra mindegyiken a legújabb dd-wrt (v24 preSP2 [Beta] Build14896). R1 közvetlenül csatlakozik a modemhez, és AP módban szórja a jelet wifin. Rácsatlakozva van net, minden rendben (illetve nincs minden rendben, mert néha fagyogat, de ettől most tekintsünk el). R2 Repeater módban van, a beállításokat nagyjából ez alapján csináltam, kivéve, hogy nem Repeater Bridge, csak szimplán Repeater. Korábban tökéletesen működött a két router régebbi dd-wrt verzióval, ami még nem is támogatta a Repeater módot, tehát nem is értem miként (nem én állítottam be akkor), majd egyszer csak megadta magát. A helyzet az, hogy R2-őt itthon állítottam be úgy, hogy a saját TP-Link routeremen keresztül kapcsolódott a netre, és tökéletesen működött.

    Elvittem a rendeltetési helyére, természetesen a wifi részt átállítottam, hogy az R1-hez csatlakozzon. Átjáróhoz és Helyi DNS-hez is beállítottam a 192.168.1.1-et, többnyire gond nélkül felcsatlakozott, R2-ben a WAN IP-nél szerepelt az az IP, amit R1-en beállítottam neki statikusra, és R1 is mutatta, hogy csatlakozik hozzá az R2 azzal az IP-vel (néha érdekes módon R1 nem látta, hogy R2 csatlakozna hozzá, R2 pedig váltig állította új IP kérése után is, hogy csatlakozik). Tehát látszólag minden rendben, csak éppen net nincs R2-re csatlakozva, és ha megpingelem egyik routerről a másikat, akkor se érkezik válasz.

    Próbáltam kikapcsolni a tűzfalakat, illetve először R1-nek nem volt titkosítás beállítva, de sehogy sem akar összejönni, holott elvileg minden jó, itthon a TP-Linkkel ugyanezekkel a beállításokkal tökéletesen működik (a TP-Linkhez hozzá se nyúltam, nem állítottam semmit). Mivel ha a laptoppal csatlakozok az R1-hez, akkor minden rendben, ezért R1 beállításaival nem lehet semmi, illetve ahhoz amúgy sem kellene nyúlni (fix ip-t is csak azért állítottam be rajta az R2-nek, hogy később tudjak port forwardot csinálni). Tehát R2 maradna, de itthon ő is rendben volt.

    Létezik az, hogy két tök egyforma Linksys router nem hajlandó együttműködni, míg egy TP-Linkkel meg igen? De akkor korábban hogy mentek együtt, ráadásul úgy, hogy R2 nem ismerte a Repeater módot? Találkozott már valaki ilyennel?

    Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.

Új hozzászólás Aktív témák