Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kapor_Ur

    csendes tag

    Sziasztok,

    egy - számomra - összetett ügyben kérnék tanácsot:

    Adott egy félkész lakás, felújítás alatt van, a villanyszerelés, kábelezés már "kész".
    Az utcában, ahol a lakás van, Telekom iptv+vezetékes telefon+internet szolgáltatás van, "telefonkábelen" jön, a lakó erre akar előfizetni.

    A lakásban több szobában is, a tv/számítógép/telefon elképzelt helyéhez el van vezetve a falon belül egy kábel, ami azt hiszem 7 -eres utp kábel /vagy négy eres "telefonvezeték" ezt még ellenőrzöm/.

    Az elképzelés az volt, hogy ezen a kábelen fogja az iptv-t fogni, tehát az iptv dekódereket ide csatlakoztatják.

    Van egy "központi kiállás a lakásban", ahova a modemet-routert is tervezik (ez egy egység, Telekom adja), ez a pont össze van kötve az előbbi helyekkel.

    Arra nem gondoltak előzőleg, hogy az iptv mellett az "internetet" és talán a vezetékes telefont is el kéne vinni valahogy a további kiállásokhoz, de most felmerült ez az igény.

    A kérdés az lenne, hogy a falba behúzott, iptv-nek szánt kábelt az iptv jelekkel együtt, egyidejűleg lehet-e internet-adatforgalomra is használni /illetve esetleg emellé még hangszolgáltatásra is/? Tehát, a router, ami szétosztja az internetes sávszélességet, "után", annak a belső hálózati portjába ezt a kábel (valami közösítővel, elágaztatóval megkettőznék a kábel "végét", hogy legyen "iptv-s" és "internetes" vége, megfelelő csatlakozóval) bedughatják, működni fog ez úgy, hogy az iptv-t nem zavarja? Vagy ezen a kábelen csak az egyik vagy másik mehet, és az internethez (router "belső" oldalán, belső hálózatként) külön kábel szükséges?
    És IPTV/internet mellett a hang működhet, tehát hogy ezt a kábelt vezetékes telefonba is bedugják?

    A kiállásokhoz az alapvetően iptv-nek szánt kábel mellett párhuzamosan koax kábelt is vezettek, arra gondolva, hogy lehet, hogy szolgáltatóváltás lesz ebben a városrészben, és pl. upc kábelen fognak tv-zni majd egyszer.
    Ez nem látszik valószínűnek, így a koax kábelt pl. arra lehetne felhasználni, hogy a társasház közös tetőantennájára csatlakoztatva a MindigTV-t is tudják fogni.

    De ezt a koaxot lehet valamire használni a fent leírt cél eléréséhez, tehát a lakáson belül ezen elosztani az internet-hozzáférést /+vezetékes telefont/ ?

    Nagyon köszönöm a segítséget!

Új hozzászólás Aktív témák