Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ezekiell

    veterán

    Ha már kérdeztem, milyen rendszert vegyek (Unify vs Omada vs Mikrotik), akkor beszámolok kicsit a döntésről és kezdeti tapasztalatokról is:

    Omada mellett tettem le a voksom. Unify egyszerűen túl drága, Mikrotik meg túl bonyolult. Szóval az alábbi cuccokból áll a rendszer:
    - Omada Software Controller: egy Synology DS220+-on fut dockerben
    - ER605 Router
    - TL-SG3428 JetStream Managed Switch
    - 2 darab EAP610 Access Point

    A későbbiekben ehez még jöhet egy PoE switch is talán, de az majd egyszer, nem fontos perpill.

    Setup, kezdeti tapasztalatok:

    Netkábel routerbe be, router összeköt switchel, switch meg az AP-kkal meg a többi eszközzel. Mivel szoftveres controller fut, ráadásul dockerben egy NAS-on, így először ki kellett bogozni a NAS IP-jét - ez relatív egyszerű volt a Synology Finderrel. Ezután már simán elértem az Omada Controllert, ahol adoptáltam az eszközöket, beállítottam a PPPOE-t és a Wifi, és kész is!
    Na hát ez elviekben így néz ki, gyakorlatban meg a switch adoption failelt, mert valamiért nem a default username/password volt a switchen beállítva, szóval ott szoptam egy jó órát a factory resettel, mert se a Putty, se a Tera Term nem volt hajlandó csatlakozni normálisan USB porton a switchhez - végül a HyperTerminal működött, és a boot menüből resetelni tudtam az accountokat a switchen.

    Ezek után viszont azonnal ment minden, szóval egyelőre elégedett vagyok. A komolyabb beállítgatás (VLANok, ruleok, stb) majd hétvégén.

    Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

Új hozzászólás Aktív témák