Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DM-Fan

    Topikgazda

    válasz Tamoo #53074 üzenetére

    Ahogy már korábban is írtam és linkelték is ma ezen HSZ-emet: nem köszönik meg a készülékek az állandó, elektromos hálózatról történő leválasztást/újracsatlakoztatást sem. Kritikus pillanat, amikor újra bedugjuk a készüléket a konnektorba, hosszú távon okozhat élettartam-rövidülést a kapcsolóüzemű tápegységeknél is és ez veszélyezteti az elektronikát is. Ezért hülyeség, amit a zöldek sulykolnak, hogy nem elég standby-ban hagyni a készülékeket, hanem ki is kell azokat húzni. Egy frászt! Hosszú távon, globálisan nagyobb mértékben terheljük ezzel a környezetet, mert az emiatt elhulló készülékeket előbb kell pótolni, azokat le kell gyártani, több e-szemét keletkezik, stb. A mai készülékek standby fogyasztása elenyésző, alig mérhető (igazából már az üzemi fogyasztásuk is kellően alacsony), sehol nincs a 10-20, továbbmegyek: 30 évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Akkor egy hűtőszekrény képes volt annyit elfogyasztani, mint most az egész háztartás, szóval érthetetlen ez a fogyasztás-mizéria. Nem ezzel kell környezettudatosnak lenni!

    Ahogy írtam, két esetben tartom jónak áramtalanítani a készüléket: ha hosszabb időre (3-4 napnál többre) elutazunk otthonról, vagy ha vihar közeleg, vagy várhatóan lesz az adott napon és nem leszünk otthon ennek ideje alatt. Egyébként ekkor sem garantált, hogy nem kap az éterből egy kósza löketet a kihúzott készülék is, de ennek az esélye jóval kisebb. Nekem 3 éve így menekült meg a teljes rendszerem: épp otthon voltam, jött a vihar, mindent kihúztam, becsapott közvetlenül a társasházba (amúgy precízen villámhárítózva van, központilag is van túlfeszvédelem) és a lakások döntő hányadában minden elszállt, közös területek világítása elszállt, liftelektronika elszállt, stb. Nálam minden épen maradt, mert időben áramtalanítottam és szerencsém volt. Pedig akkorát szólt, mint egy ágyú, amit közvetlen az ember mellett sütnek el, pár másodpercig narancssárga volt a levegő, az udvar gyepén levő, az öntözőrendszerhez tartozó kis elektromos szerelékaknák fedelei felrepültek méterekre és lángnyelvek csaptak ki az aknákból. Szóval igen durva túlfesz volt.

    A villámvédelem, mint olyan elég komplikált és egy túlfeszvédős aljzattal önmagában nem kivitelezhető, nem is arra tervezték, hogy önállóan ennek a feladatnak eleget tudjon tenni. Ahogy előttem írták, ezt a hálózatba épített egyéb biztonsági kapukkal is ki kell egészíteni, ahogy az épületbiztonsági felépítmények (pl. villámhárító) megléte is fontos és természetesen az épület-/vagyonbiztosítás is kötelező jellegű! Az ilyen aljzatok (egyébként én is használok a rendszeremhez egy APC-t) csak a hálózati feszültségingadozások, tüskék kisimítására alkalmasak, ott jó szolgálatot tesznek, de csodát nem kell várni tőlük: vihar esetén indokolt mind a tápkábel, mind a hálózati kábel (UTP) és a coax-kábel lecsatlakoztatása is.

    A mindennapi kihuzigálás és a készülék sokkolása véleményem szerint azonban teljesen fölösleges, villámlásos időszak az év egyik felében (pl. mostanság és télen) egyáltalán nem is jellemző, a készülékek standby-fogyasztása pedig nem indokolja az állandó leválasztást/újracsatlakoztatást, mert annak egészen biztosra vehetően negatív, élettartam-csökkentő hatása van.

    [ Szerkesztve ]

    Get Moded!

Új hozzászólás Aktív témák