Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    válasz st3v3np3t3r #26222 üzenetére

    Ja és az árral kapcsolatban:
    igen, a raspberry pi valamivel drágább, mint a no-name kínai boardok. Ennek több oka is van:
    Az ár tartalmazza
    - a szoftverek és hardverek, codec-ek licenszeit, nem kalózkodnak
    - főállású fejleszőket foglalkoznak, mind szoftveres, kerneles, mind hardveres területeken, van terméktámogatás. Még 5 évvel a vásárlás után is.
    - fizetnek adót, benne van az áfa
    - európai disztribútorhálózatuk van pár napos szállítással

    A boardon kívül pedig mindent ugyanúgy és ugyanolyan olcsón meg lehet venni kínai shopokból, mint bármi máshoz. Magát a boardot is meg lehetne kínából, de nem sokkal olcsóbb, lehet még pluszban áfát és ügyintézési díjat is kell ráfizetni, minde ahogy minden nagyobb értékű kínai rendelésnél. Gyakorlatilag nincs garancia a kínaira, ha mégis van és visszaküldés kérnek a cseréhez/visszatérítéshez, az többe kerül, mint venni egy másikat.

    Ha kezdő vagy, akkor fogadd el, hogy a nálad tapasztaltabbak nem hülyeséget beszélnek. Ne add elő úgy magad, mintha lenne mögötte komolyabb ismereted.

    Mivel alig használ valaki ennyire noname boardokat, ráadásul ez egy raspberry specifikus topic, így nem csoda, ha az orange pi specifikus szoftveres problémákra nincs itt megoldás.

    Mostanában elég szelektíven válaszolok én is. Csak, ha valami tényleg raspi specifikus és speciálisabb kérdés merül fel, az érdekesebb számomra. Az általános linuxos alapismeretek hiánya miatti kérdéseket átengedem másnak. Sokszor pedig tényleg csak kicsit keresni és tanulni kellene egy-egy kérdés kapcsán :)

    Szerintem, amire használod az orange pi-det, az körülbelül a lehető legkevésbé veszi igénybe a hardver képességeit. Viszont pont az ilyen desktop használatra nem ajánlott egyik arm-os vagy atomos tabletes processzoros board sem, mivel a platform driveres, szoftveres és erőforrásbeli limitációi miatt sosem versenyezhetnek egy olcsó pécével szemben ilyen téren. A speciálisabb, erejüket megmutató használati módok kapcsán pedig kifejezetten rosszul állnak a noname boardok a kiforrottabb, nevesebb, jobban támogatottabbakkal szemben.

    Szóval érted a problémát: olyan területre használod és az alapján ajánlod másoknak, amire alapból nem ajánljuk, mert rossz a felhasználói élmény (nem desltop helyettesítő). A többi területre meg nem jó választás egy noname board, mert kicsit drágábban vannak kiforrottabb megoldások, ami valóban működik.

    (#26223) cigam
    a hardvers erősséget ő szokta mondani, én meg erre szoktam mondani, hogy hiába erős papíron, ha viszont a gyakorlatban nem érezhető ez a rossz szoftverek miatt. Csak kicsit összemosódnak már a dolgok. Ő még naívan hisz az adatlapoknak és az alapján von le következtetéseket. Aki meg már bevásárolt pár papíron nagyon jól hangzó, de gyakorlatilag használhatatlan eszközből, az a saját pénztárcája kárára megtanulta, hogy ne higyjen el mindent elsőre a kínai marketingesnek :)

    (#26224) st3v3np3t3r
    az alapítvény sem több millió font tőkével kezdett. Évekig készültek az első kiadásra, előtte még microkontrollerben gondolkodtak, de aztán a broadcomnál találtak olyan soc-ot, ami kellően olcsó és kellően erős volt, hogy kellően olcsó eszközt készíthessenek. Befektettek pár ezer dollárt, végigverték a gyárttatást a kínai bérgyártókon, kijavíttatták a hibát velük, mert elcsaltak egy alkatrészt a gyártók. Aztán a nagy érdeklődésre való tekintettel leszerződtek a nagy elektronikai alkatrész disztribútorokkal, hogy átadják nekik a gyártatási jogot, licenszelték nekik, szorosan kézben tartva az árazást és a minőségi követelményeket. 1-2 évente jönnek ki nagyobb módosítással. Az első széria 20 ezer darabos volt, ma már talán 5 millió felett járnak. Korábban ez csak a hobbikuk volt, később lett a főállásuk.

    A xunglong meg halomra gyártatja a támogatás nélküli újabb és újabb boardjait, semmi támogatást nem ad a régiekre. Így sosem fog labdába rúgni, csak mindig lesz olyan naív ember, aki az olcsóság miatt megveszi a pár ezres készletüket.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák