Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    válasz Aryes #46665 üzenetére

    amennyire nekem átjött, a régimódi x11-es megoldásokhoz kéne gyakorlatilag írni egy x szervert, ami a hardverrel kommunikál, lényegében a driver része, nincs éles határ.
    Az újabb waylandes próbálkozások az értelmezésem szerint szabványos apikon keresztül valósítanák meg, szóval a gyártók zárt 3d drivere fölé lehetne tenni, de mivel a linux maga a kernel, a disztribúciók és az ablakkezelők meg aktuális hormonális állapot szerint döntik el, hogy mit akarnak, nincs egyetlen vezető, aki megmondja az irányt, így nem annyira halad. Nyomokban van már pi-re is wayland, de azt hiszem még nem lett használhatóra megcsinálva, csak techdemó szinten van évek óta.

    Elvileg a waylandnál a közös rész hardver független lehetne, éles határ lenne a drivertől. Kb mint win-en a directx és a driverek. X11-gyel meg kéne írni és karban kéne tartani folyamatosan az egészet, minden gpu családhoz. Még a amd és nvidia kártyáknál sem teljesen sima ez. Az intelnél talán egy fokkal jobb, de ott a gyártó dolgozik rajta aktívan és nyíltabban azt hiszem.

    Lehet a pi5-tel hamarabb lesz egy nvidia gt1010-zel rendes aszal, mint a saját gpu-jával. Ez persze igaz kb minden armos eszközre.

    #46664 cog777
    az ablak mozgatás szaggatása nem a diszken múlik

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák