Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    válasz kabelmania27 #52079 üzenetére

    Lényegében igen, de hadd fejtsem ki a tisztánlátás kedvéért:

    A DOCSIS 3.1 lényege a fejlett moduláció mellett, hogy sokkal nagyobb sávszélességű csatornát képes kialakítani. A most meglévő csatorna kötegelés megszűnik, és az összes modem egy szegmensen képes gyakorlatilag a koax kábel teljes kapacitásához hozzáférni, ami több száz MHz, vagy máshogy megfogalmazva több gigabites kapacitás, nyilván ezen időosztásban osztoznak az egy szegmensen lévő modemek (akár csak optikán).

    A probléma az, hogy a legszűkebb keresztmetszet a feltöltési irány, ami most 5-65MHz-ig tart, de ebből lényegében csak a 20-65 közötti rész használható az alacsony frekis interferi miatt. Namost a DOCSIS 3.1 kiterjeszti ezt a sávot 200MHz-re, de ez azt is jelenti, hogy a jelenlegi DS sáv határa eltolódik 200MHz fölé, jellemzően itt találhatók az analóg és DVB-C csatik. Namost ezeket lehetne mozgatni felfelé, igenám de szükség van legalább 2-300MHz-re lefelé irányban is, és ott tartunk hogy közel 600MHz-et elvisz a DOCSIS 3.1 ideális esetben. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az átállás hosszú, tehát 2-3 évig párhuzamosan meg kell tartani DOCSIS 3-mas csatornákat is a régebbi modemeknek.

    Működni képes a DOCSIS 3.1 akár a meglévő hálózaton a meglévő sávhatárok mellett is, számíthatunk 30-50% kapacitás többletre, de ekkora növekményért nem éri meg befektetni. A cél, hogy legalább 5-600MHz szabad spektrumot rendelkezésre tudjunk bocsátani, mert így érhető el a látványosan nagyobb sebesség, ami az egész dolog célja.

    Látható, hogy ettől az uplink/downlink arány is jelentősen megjavul a mostani 1/20-hoz képest 1/2-re. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a DOCSIS 3.1 rugalmas spektrum kialakítást tesz lehetővé, tehát el lehet indulni jóval szerényebb frekvencia készlettel is, ugyanakkor nincs értelme megvenni a nyilván jóval drágább DOCSIS 3.1 -es berendezéseket, ha nem használjuk ki azok kapacitását. Tehát az érdemi fejlesztéshez bizony keményen bele kell vágni a mostani kiosztásba. Az analóg kábeltv egyértelműen el fog tűnni, a DVB-C fejlett kódolással (H.264) talán megmaradhat pár multiplexen egy darabig. Talán.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák