Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • micafighter

    nagyúr

    válasz z00li #45985 üzenetére

    A dobozos verzió az menne akár 8/8.1-ből, ez idáig tiszta. OEM-ből csak a 8-as vihető tovább PUL licensszel? -> erről folytattunk itt eszmecserét nem olyan régn innentől kezdve pár hsz. Ilyen kérdésekben (is) a Microsoft hivatalos oldalára kell támaszkodni, mivel az a leghitelesebb. Itt lehetnek még érdekes dolgok: [link] [link]

    Itt pedig röviden összefoglalva a lényeg: [link]

    Kérdés: What is the Personal Use License? ( Mi az a Personal Use License?)
    Válasz: If you are building a PC for your personal use or installing an additional operating system in a virtual machine, you should use a full packaged retail product, not OEM System Builder software. ( Ha saját használatra építesz egy PC-t vagy egy virtuális gépre (VM) telepítesz egy újabb operációs rendszert, akkor Retail verziót használj, ne OEM System Builder szoftvert.

    Kérdés: I am not a system builder, but I am building my own PC for personal use. Can I purchase OEM System Builder software? (Nem vagyok rendszer építő, hanem a saját használatomra építek egy PCt. Vásárolhatok OEM System Builder szoftvert?
    Válasz: No. you should purchase a full packaged retail product. ( Nem, egy Retail verziót vásárolj. )

    Olyan kérdésem lenne, hogy milyen verziót lenne érdemes beszereznem, hogy egy esetleges gépcsere esetén is át tudjam vinni az os-t? -> Ehhez alap helyzetbe Retail/box liszensz kell, bizonyos esetekben meg érvényesíthető a PUL. Az elterjedt "dobozos" kifejezés egyébként nagyon pontatlan és félrevezető, mivel online liszenszek is vannak, amihez nem kapsz dobozt, viszont online liszenszből is van OEM és Retail, ahogy dobozos windowsból is van Retail mellet OEM.

    Ha magánszemélytől venném az os-t (bontatlan), akkor kell valami adásvételi, vagy elég lenne egy számlamásolat?

    Akárhol veszed, erre kell figyelni: [link]

    Boltokban ugyanúgy árulnak kamu Windowst, nem csak magánszemély fog tudni átverni. Mondjuk egy nemzetközi áruházlánc nagy valoszinüséggel nem fog kamu windowst árulni. Eredeti programról számlája feltehetőleg van magánszemélynek, ha csak nem hagyta el..

    Az adásvételi kérdése érdekes dolog.. Ebben a témában nem vagoyk szakértő, ugyhogy ha hülyeséget írok akkor nem kell figyelembe venni, de azért leírom a véleményem :D :D

    Lehet lesz olyan kolega, aki engem kijavít meg felvilágosít, de gondolkoztam ezen, és a következő a probléma: az adásvétel tárgya mindenképpen egy liszensz. Lehet bontatlan felőlem, én biztos nem vennék meg adásvételivel sem egy windows logós dobozt több tízezer forintért. Olyan szépen újra lehet csomagolni dobozokat, hogy simán át tudnak vágni. A dobozos Windows esetén is egyébként maga a liszensz képezi az értéket természetesen, nem egy díszes doboz, vagy egy telepítő DVD, amit ezer féle képpen el tudsz készíteni, legrosszabb esetben is pár száz forint költséggel. (egy DVD ára)

    Tehát a liszensz mindenképpen az adásvétel tárgyát kell képezze. A liszensz viszont nem egy kézzel fogható dolog, hanem egy 5x5 számból és betűből álló karaktersor. A probléma pedig ebből adódik, mert az eladó hiába ad egy eredeti, felhasználatlan, legális liszenszet, nem tudja bizonyítani, hogy az adásvétel pillanatában ez valóban eredeti, felhasználatlan, legális liszensz volt.

    Tegyük fel, hogy az eladó ad egy felhasználatlan, eredeti liszenszet. Megtörténik az adásvétel. A vásárló szépen hazamegy, felteszi a gépére a Windowst. Aztán úgy gonodlja, visszakéri a pénzét, mert miért ne. De a Windowst azért a gépén hagyja a vásárolt liszenszel aktiválva. Erre az eladó nem mondhatja azt, hogy jó rendben, visszaadom a pénzed, ha visszaadod a liszenszkódom, mivel a liszenszkód az egy 5x5 karakterből álló betű és számsor.

Új hozzászólás Aktív témák