Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Sk8erPeter #6615 üzenetére

    Azért az akkor is idegesítő, hogy az XP miért nem fogta fel már bootolásnál, hogy a monitor nem bírja a 70 Hz feletti frissítési frekvenciát!

    Monitorból a típust tudja kiolvasni az oprendszer, esetleg még valami apróságot, ennek utána lehet nézni a neten. De tudomásom szerint talán néhány bájtnyi adat tárolására van lehetőség, illetve erre van szabványosítva ez az áramköri rész.

    Ezután következik a monitor-driver szerepe, ami nem egy komoly driver, csak egy .inf fájl. Ebben le van írva, hogy mit bír az adott típusú monitor. Sokféle típusú monitort alapból ismer az oprendszer, de külön is oda lehet adni neki a szükséges *.inf fájlt, sőt ennek használata is kikerülhető.

    Az XP semmiképp nem bírja felfogni, ha mondjuk az "öregecskedő" monitor már nem bírja a 85 Hz-et, ő legfeljebb az említett driverből olvashat ilyen adatokat, ahol nyilván a gyári képességek szerepelnek.

    A megoldás ilyen jellegű eseteknél, hogy nem feltétlenül szükséges másik monitor. Boot közben F8 nyomásnál nem a csökkentett módot kell választani, hanem VGA módot. Ebben az üzemmódban beállíthatjuk pl. a kívánt 60 Hz-et, majd restart normál módba.

    Monitornak ilyen hibája egyébként előfordulhat, alkatrészek elhasználódásából adódóan. Én néha monitort is javítok, persze ezt most nem azért említem, hogy munkát szerezzek fórumon keresztül, sőt egyáltalán nem is kedvelem a monitorjavítást (nem is éri meg). Csak ezzel támasztanám alá, hogy a fentieket nem laikusként írtam.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák