Színre lépett a Samsung 2013-as smart rendszere

Samsung Smart 2013

Az utóbbi években jó néhány olyan szolgáltatás bukkant fel a televíziókban, amelyek egyszeriben kitágították a tévézés, sőt az otthoni szórakozás korábbi korlátait. Az integrált médialejátszó, a letölthető alkalmazások, a böngésző, a beépített játékok, a hálózati kapcsolat megteremtésének lehetősége, a beépített Wi-Fi, a hang- és gesztusalapú vezérlés, az EPG, a time-shift mind-mind olyan funkciók, amelyek ugyan nem elengedhetetlenek, de azért örül nekik az ember. Egy idő után ezek száma annyira megnőtt, hogy egyszerűen kinőtték a menürendszereket, így nem meglepő módon a gyártók nagy része előállt egy olyan új kezelőfelülettel, melynek segítségével e plusz szolgáltatások kezelése és használata a korábbinál egyszerűbbé vált.

Ebben úttörő szerepet játszott a más területeken is feltűnő innovációs aktivitást mutató két dél-koreai gigász. 2012-ben a Samsung és az LG is, elméletileg egymástól függetlenül egy-egy olyan saját szisztémával rukkolt elő, amely szakított a korábbi módszerekkel, és amelynek a smart rendszer elnevezést adták. Bár a kinézetük eltért, abban mind a kettő megegyezett, hogy egy komplex portálszerűségként a készülék minden egyes szolgáltatása, funkciója, paramétere elérhető volt ezen keresztül közvetlenül, sőt még a hálózat, illetve a csatlakoztatott adattárolók és vezérlőeszközök kezelését is megoldotta. Amint lehetőség nyílt rá tavaly, azonnal elmentünk Samsungékhoz, hogy megmutogassák okostévérendszerük újdonságait, finomságait. Mivel 2013-ban is jó néhány változtatást bejelentettek, ezért újra meglátogattuk őket.

Az alany: 55F8000

A vállalat székházában az idei év egyik csúcsmodellje, a 850 000 forintba kerülő 55F8000 típusjelzésű tévé várt minket. A vékony, fekete kávákkal, fémszínű élekkel és különleges talppal megtámogatott, Edge-LED háttérvilágítású LCD televízió külsejében a tavalyi ES8000-es sorozatot idézi. Meglehetősen jól néz ki, legvastagabb pontján is mindössze 3,4 centiméter mély, súlya pedig talp nélkül csak 16,8 kilogramm.

Természetesen Full HD felbontást kínál, még 3D esetén is, ami azt jelenti, hogy a Samsung továbbra is kitart az aktív shutteres képalkotási eljárás mellett. Támogatja a 24p lejátszást, és megkapta a microdimming technológiát, azaz a csoportokba osztott LED-ek fényerejét az elektronika képes külön-külön vezérelni, az interpolációs eljárásnak köszönhetően pedig a maximális képfrissítési ráta a specifikációk szerint 1200 Hz.

A 4 darab HDMI 1.4 (az egyik ARC-támogatású), és a 3 darab USB port mellett építettek rá egy-egy komponens, kompozit, Ethernet, SCART, fejhallgató- és digitális audiocsatlakozót is. A beépített Wi-Fi és a DVB-T, DVB-C és DVB-S2 tunerek sem hiányoznak belőle, azaz képes a vezeték nélküli hálózati kapcsolat megteremtésére, illetve biztosítja a digitális adások vételét. Rendelkezik beépített mikrofonnal és elsüllyeszthető kamerával, aminek köszönhetően támogatja a hang- és mozgásalapú vezérlést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés