Hirdetés

20 nm-en készül az új Samsung Exynos

A Samsung bejelentette, hogy elkészült a 20 nm-es gyártástechnológiát használó Exynos 5430-as SoC, amely továbbra is az ARM Big.Little koncepcióját követi méghozzá heterogén többmagos dizájnnal.

Az Exynos 5422-höz képest a processzorrész nem igazán változik, így marad a két blokkra osztott Big.Little koncepció. Ezen belül is az egyikben négy darab Cortex-A7 mag van, míg a másikban négy darab Cortex-A15 mag dolgozik.

A nyolcmagos jelző most is használható, mivel az operációs rendszer felé tényleg látszódik az összes mag, és a kernel is tudja, hogy ezek nem egyenlő képességű megoldások, és aszerint kezeli őket. Jó hír, hogy a Samsung 1,8 GHz-re növelte a Cortex-A15-ös processzormagok órajelét, míg a Cortex-A7-es magok 1,3 GHz-en dolgoznak.

Mindezek mellett marad az ARM Mali-T628-as IGP az ismert MP6-os konfigurációban, méghozzá 600 MHz-es magórajellel, ami így elég izmosnak tűnik. A SoC kapott még egy dedikált HEVC dekódert, illetve a Samsung a korábban használt, FPGA-ra épülő SRP-t, azaz Samsung Reprogrammable Processort lecserélte egy Cortex-A5-ös magra, így mostantól utóbbi felel a hangok feldolgozásáért. Utóbbi előnye, hogy lényegében minden megoldható rajta, ezen belül a hangfelismerés, amihez így nem szükséges külsőleg beépített DSP az adott telefonba.

Az Exynos 5430 az 5422 ISP-jét, azaz képfeldolgozó processzorát kapta meg, némileg javítva annak hatékonyságát, illetve marad a két darab 32 bites memóriacsatorna is, amihez 2133 MHz-es órajelen üzemelő LPDDR3 szabványú rendszermemória társítható.

Az új rendszerchip a Samsung Galaxy Alpha alapja lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés