A Samsung hivatalosan is bejelentette az Exynos 7 Octa rendszerchipet

A Samsung portáján már korábban kiderült, hogy elkészült az Exynos 5433-as jelzésű rendszerchip, amelyről az alábbi oldalon már írtunk. Most a hivatalos bejelentés is megtörtént, így kiderült, hogy az új lapka az Exynos 7 Octa nevet viseli és a vállalat 20 nm-es gyártástechnológiájára épül. A fő újítás, hogy a friss rendszerchip 64 bites processzormagokat használ, de továbbra is az ARM Big.Little koncepcióját követi méghozzá heterogén többmagos dizájnnal.

A korábbi híreknek megfelelően megmarad a két blokkra osztott Big.Little koncepció. Ezen belül is az egyikben négy darab Cortex-A53 mag van, míg a másikban négy darab Cortex-A57 mag dolgozik. A nyolcmagos jelző is használható, mivel az operációs rendszer felé tényleg látszódik az összes mag, és a kernel is tudja, hogy ezek nem egyenlő képességű megoldások, és aszerint kezeli őket. Az órajelek szempontjából a Samsung 1,9 GHz-re lőtte be a Cortex-A57-es processzormagokat, míg a Cortex-A53-as magok 1,3 GHz-en dolgoznak.

A legfőbb újítás az IGP-t érte. Az alapokat most is az ARM szállítja, de már az általános számítási teljesítményre kigyúrt Mali-T760 személyében, valószínűleg MP6-os konfigurációval, 700 MHz-es órajelen. A Samsung szerint az elődhöz képest 74%-kal lesz jobb az IGP teljesítménye.

Természetesen marad a két darab 32 bites memóriacsatorna, amihez LPDDR3 szabványú rendszermemória társítható, viszont az effektív memória-órajel szempontjából be kell érni 1650 MHz-cel, így a memória-sávszélesség az elődhöz képest 17 GB/s-ról 13,2 GB/s-ra csökkent.

A SoC kapott egy dedikált HEVC dekódert, de ha ennek nem lenne elég nagy a teljesítménye az adott feladatra, akkor az IGP képes helyettesíteni, így a HEVC dekódolás később fejleszthető a GPGPU-s alappal. Természetesen a HEVC kódolása is megoldható feladat mindkét részegység számára. Szintén megtalálható a lapkában az SRP-t, azaz Samsung Reprogrammable Processor, amely ezúttal is egy Cortex-A5-ös magra épül és a hangok feldolgozásáért felel. Utóbbi előnye, hogy lényegében minden megoldható rajta, ezen belül kiemelt szerepet kap a hangfelismerés, amihez így nem szükséges külsőleg beépített DSP az adott telefonba. A kamerákról két darab integrált ISP gondoskodik.

A Samsung Exynos 7 Octa rendszerchipet bizonyos piacokon már megkapta a Galaxy Note 4.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés