Hirdetés

5 mm vékony HDD-ket szeretne az Intel

A pekingi IDF az Intel tavaszi rendezvénye, ahol számos érdekesség kiderül a cég háza tájáról. Nem volt kérdés, hogy az Ultrabookok is szóba kerülnek, de mindez nem abban a formában történt, ahogy a koncepciót most ismerjük, hanem már a 2015-ös szabvány tervezete került elő. Mindenre kiterjedő adatok még nincsenek, hiszen az Intel még most dolgozza ki a követelményeket, de a VR-Zone Chinese adatai alapján a cég 15 mm vékony termékekben gondolkodik. Ehhez persze elengedhetetlen a belső elrendezés átszervezése, így például egyetlen SoC fogja ellátni a számítással kapcsolatos feladatokat, mely a processzormagok és az IGP mellett a jelenleg különálló vezérlőhidat is integrálva tartalmazza, és alapvetően más, komolyabb fogyasztású lapkának nem is lesz hely. Szükség van azonban az adattárolók méretének csökkentésére is.


(forrás: VR-Zone Chinese) [+]

A Western Digital pont ma mutatta be a 7 mm vékony Scorpio Blue HDD-ket, melyek az aktuális ultravékony notebookokba és az Ultrabookokba megfelelőek, de később már 5 mm vékony megoldásokra lesz szükség, amihez új SATA interfész is kell. A tervek szerint a specifikáció az év végén lesz elérhető a SATA-IO számára, így a HDD-gyártóknak kellő idejük van kifejleszteni a 15 mm vékony notebookokba illeszthető termékeket. Az Intel 1 TB-os merevlemezekre számít 2015-ben az említett mérethatár mellett.

Természetesen az SSD-kről sem szabad megfeledkezni, de egyelőre ez a kategória problémákba ütközött az újabb gyártástechnológiák mellett, így a széles körben alkalmazott MLC NAND flash lapkák tűrőképessége egyre gyengébb, ami rendkívül kellemetlen jelenség. Ennek megfelelően a HDD-kkel hosszútávon kell számolni, hiszen az SSD-k még egy darabig nem képesek felvenni a versenyt az árcédula és a tárkapacitás tekintetében, márpedig a gyártók tapasztalata azt mutatja, hogy a vásárlók számára ezek a legfontosabb tényezők egy adattárolónál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés