A HP és a Sun is építkezik a kétmagos Opteronokra

Amint már az AMD kétmagos szerverprocesszorainak bemutatkozása kapcsán jeleztük, a friss technológia támogatásáról azonnal több jelentős partner biztosította a chipgyártót, ami nem is meglepő, hiszen az új Opteronok alkalmazásához nincs szükség a hardver változtatására. A chipsetek készítői mellett többek között a szerverlapokat gyártó Tyan és Iwill is közleményben tudatta, hogy termékei képesek a dual-core processzorok kiszolgálására, a legnagyobbak közül pedig a Sun és a HP dobott elsőként új kiszolgálókat a piacra. Mindez persze nem meglepő annak fényében, hogy a kétmagos Opteronok egyes alkalmazásokban több mint 80 százalékos előnyre tesznek szert azonos órajelen futó egymagos testvéreikkel szemben, ráadásul az AMD úgy határozta meg árképzésüket, hogy a legkisebb, 1,8 GHz-es kétmagos processzorok a legerősebb egymagosokkal kerülnek egy összegbe.


ProLiant DL585

A HP ProLiant DL585 kiszolgálójába négy darab, 2,2-2,6 gigahertzes, egymagos vagy 1,8-2,2 gigahertzes kétmagos (865/870/875) CPU kerül. A vállalat szerint a 2,2 GHz-es dual-core lapkák alkalmazásával az SAP vállalati szoftverre alapozó standard benchmarkban csaknem 75 százalékos teljesítménytöbbletet sikerült elérni a 2,6 GHz-es egymagos processzorokkal mértekhez képest.


ProLiant BL45p

A blade rendszerek terén az ugyancsak négyutas ProLiant BL45p jelent újdonságot, amelybe 2,6 GHz-en üzemelő egymagos Opteron 852, vagy 1,8-2,2 GHz-es kétmagos processzorok kerülhetnek. A friss vagy felfrissített termékek listáját fogják gyarapítani a ProLiant BL25, BL35p és DL385 szerverek, valamint az xw9300 munkaállomás is.

Az AMD gyakorlatát követve a HP az egymagos, 2,6 GHz-es chipekre épülő rendszerek árszínvonalára álítja be azon új szerverkonfigurációit, melyekben 1,8 GHz-es, kétmagos Opteronok dolgoznak. Az egymagos CPU-kat tartalmazó BL45p és DL585 már elérhető 6999, illetve 9999 dolláros kezdőáron, míg a kétmagos chipekkel szereltek csak május folyamán érkeznek.


Fire V40z

A Sun múlt héten bejelentett Fire V40z szervere szintén négyutas rendszer, amely 1,8-2,6 GHz-es, egymagos vagy 2,2 GHz-es, kétmagos (Opteron 875) processzorokkal rendelhető. A friss modell a HP termékeihez hasonlóan májustól vásárolható meg. A Sun szerint a dual-core Opteronokat tartalmazó konfigurációkkal más gyártók 64 bites Xeon MP-alapú rendszereihez képest 2-2,5-szeres teljesítménytöbbletet lehet elérni jelentősen kisebb fogyasztás mellett.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés