A Nintendo kitart az AMD mellett

A Nintendo Wii névre keresztelt konzolja folyamatosan az eladási listák élén áll, ami főleg annak köszönhető, hogy a japán vállalat rendkívül ügyesen pozicionálta a hétköznapi emberek igényeit megcélzó terméket. A rendszer elsősorban nem a realisztikus látványvilágot, hanem a szórakoztatást tartja szem előtt, ennek megfelelően a gépezet hardvere nem tartozik a legerősebbek közé. Talán ez az oka annak, hogy nem is igazán téma a Wii felépítése a különböző fórumokon, azt azonban érdemes megemlíteni, hogy a grafikai számításokról egy AMD által fejlesztett grafikus processzor gondoskodik.

Kevesen tudják, hogy az összes háromdimenziós grafikát megjelenítő Nintendo konzolba ugyanaz a csapat készítette a grafikus processzort. A tehetséges gárda Art’X néven került be a köztudatba, majd a nagyszerű eredmények láttán az ATI Technologies 2000-ben felvásárolta a társaságot. Az Art’X természetesen rögtön beköszönt a PC-s VGA-k piacára is az R300 nevű fejlesztéssel, mely az AMD által bekebelezett, nagy múltú kanadai cég legsikeresebb terméke volt. A Microsoft is felfigyelt a mérnökök kiemelkedő teljesítményére, és a fejlesztés alatt álló Xbox 360 konzol forradalmian új elvekre épülő, Xenos kódnevű grafikus processzorát az ATI „sztártervezőire” bízta.

Természetesen a Nintendo nem szokta nyilvánosan kommentálni a konkurens vállalat fejlesztéseit, azt azonban nehéz lenne tagadni, hogy a programozók körében a Xenos osztatlan sikernek örvend. A Microsoft keble dagad is a büszkeségtől, hiszen a visszajelzések alapján az Xbox 360 legerősebb pontjának a kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó grafikus processzort tartják. A fejlesztők szerint az előbbi rendszerrel rendkívül rövid időn belül lehet jó eredményeket elérni, ami a mai, szoros határidőkkel és komoly anyagi követelményekkel mérgezett játékpiacon nagyon fontos szempont. Mindemellett érdemes megemlíteni, hogy a Xenos legnagyobb aduászát, a programozható tesszellátort még csak most kezdik ízlelgetni a programozók.

Ezek tudatában nem meglepő, hogy a Nintendo folytatni akarja a fejlesztői programját az Art’X csapatot birtokló AMD-vel. Arról azonban nincs pontos információ, hogy a Nintendo következő generációs konzoljának grafikus processzora pontosan milyen képességekkel fog majd rendelkezni, illetve azt sem lehet tudni, hogy maga a játékgép mely piaci rétegek igényeihez lesz igazítva. Bár az utóbbi kérdés a Nintendo Wii sikereit látva könnyen megválaszolható, hiszen semmilyen jel nem utal arra, hogy a hétköznapi embereknek fejlesztett gépezetek eladási adatai a jövőben visszaesnének.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés