Hirdetés

Az eredetileg tervezettnél jóval több Eee PC kerülhet jövőre a boltokba

Jövőre az eredetileg tervezett mennyiségnél lényegesen több kerülhet a boltokba az Asus olcsó hordozható számítógépéből, az Eee PC-ből. Az idei Computexen bemutatott, minden korosztály számára könnyen használható, szórakozást, munkát vagy tanulást (innen is ered a gép neve) segítő mini noteszgépből idén a tervek szerint nagyjából 200-300 ezer példány készül, a nagyobb volumenű termelés jövőre indul. Ekkor már milliós nagyságrendben tervezi a szállításokat az Asus, az Eee PC azonban a közhiedelemmel szemben nem elsősorban a fejlődő országok piacaira készül, inkább fordítva: az Asus főleg a tengerentúlon, Észak-Amerikában akar hódítani vele, ahol piaci részesedése jelenleg egy százalék alatti, a márkanevet pedig csak kevesen ismerik.

Az Asus jelenleg körülbelül 20 000 Eee PC-t értékesít havonta – mondta el Kevin Lin, a cég egyik alelnöke tegnap újságíróknak. A vállalatvezető hozzátette, hogy jövőre ez a darabszám drasztikusan emelkedik majd, így az eredetileg tervezett gyártási mennyiségnél is kétharmadával több mini notebook hagyhatja majd el az Asus gyárait – írta meg a Reuters. Ez a cég vezetőinek korábbi nyilatkozataiból kiindulva nagyjából 4,8 milliós gyártási darabszámot feltételez – hogy ebből pontosan hány viseli majd az Asus logót, illetve hogyan kerülnek elosztásra a különböző régiók között, azt egyelőre nem közölte a vállalat.

Az Eee PC idei premierje a vártnál valamivel később jött el; a gépet október közepén dobták piacra korlátozott darabszámban az Asus anyaországában, Tajvanon, majd november elején az Egyesült Államokban. A gyártócég azóta már egy közleményt is kiadott, melyben kifejtik, hogy a kis gép a tengerentúlon máris az egyik legkeresettebb karácsonyi ajándék lett. Az apró számítógép a hivatalos álláspont alapján a Linux-alapú szoftverkörnyezet elhúzódó fejlesztése miatt késett, meg nem erősített információk szerint azonban valójában alkatrészhiány miatt tolódott ki egy hónappal a premier. Az Eee PC hazánkban – akárcsak Európa legtöbb országában – még nem kapható, a Prohardver! a cég magyarországi képviseletének egyik illetékesétől korábban úgy értesült, hogy az olcsó notesz itthoni megjelenése jövőre, az első negyedévben várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés