149 hüvelyk képátlójú OLED kijelző a Mitsubishitől

Az elsősorban lézertévéiről, projektoros 3D televízióiról ismert japán gyártó komoly lépést tett annak irányába, hogy a nagyméretű OLED kijelzők is minél hamarabb a mindennapok részévé váljanak  A Mitsubishi az utóbbi években a kültéri LED kijelzők szegmensének meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát a Diamond Vision képernyőinek köszönhetően. A japán konszern szerint az OLED hasonlóan forradalmasíthatja a beltéri kereskedelmi kijelzők piacát.

A vállalat állítása szerint új megoldásuk a világ első OLED kijelzője, ami lehetővé teszi gyakorlatilag bármilyen méretű, formájú, akár ívelt kialakítású képalkotó eszközök létrehozását. Ez a technológia egyébként már bemutatkozott tavaly novemberben a tokiói CEATEC show-n, ahol meglehetősen nagy közönségsikert aratott.

Forrás: Engadget
Forrás: Engadget

Mint az köztudott, az OLED kijelzők a fényüket a szentjánosbogarakhoz hasonló módon állítják elő. Minden pixel egy anódból és egy katódból áll, amelyeket egy szerves membrán választ el egymástól. Ez az egyszerű konstrukció lehetővé teszi, hogy a kijelzők tömegét és vastagságát minden korábbinál jobban lecsökkentsék. Egy speciálisan kifejlesztett vezérlőelektronikával a vállalatnak sikerült olyan keret nélküli panelt előállítania, amelyhez tetszőlegesen csatolhatók bármilyen méretű és formájú modulok. A vállalat meggyőződése szerint ez az eljárásban rejlő rengeteg lehetőség alapvetően meghatározza majd a beltéri OLED eszközök elterjedését és ezek felhasználási módjait.

A Mitsubishi az ISE-n mutatja be először az említett eljárást alkalmazó, 1920x3264 milliméteres OLED kijelzőjét, amely 6,2 négyzetméterével, illetve 149 hüvelykes képátlójával jelentősen meghaladja az összes eddigi kereskedelmi forgalomba került, hasonló eszköz méretét. Az 1088x640 képpont megjelenítésére módot adó panel a Mitsubishi állítása szerint éles, rendkívül gyors válaszidejű képek létrehozására képes, és már igen közelről és bármilyen szögből nézve is élvezhető képminőséget produkál. A hagyományos LED kijelzőktől eltérően ez az ultrakönnyű megoldás bármilyen formájú felületre könnyedén felerősíthető. Ráadásul mivel nincs háttérvilágítás, hiszen a pixelek maguk állítják elő saját fényüket, ezért a kontrasztarány sokkal nagyobb lesz, mint az LCD tévék esetében.

Ez az OLED kijelző csak az egyike a számtalan újdonságnak, amelyekkel az az idei ISE-n előrukkol a Mitsubishi. Ezek közül meg kell említeni az új LED háttérvilágítást alkalmazó friss eljárást, amely a vállalat hetvenes sorozatú, 46 hüvelykes, 1366x768 képpont felbontású „Wall Cube” kijelzőibe kerül bele. Ezek legnagyobb előnye az, hogy az új multi-touch kezelőfelületnek köszönhetően egyszerre több felhasználó ügyködhet egyetlen érintőképernyőn.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés