Passzív hűtésű Intel Core i7 konfiguráció kíméletlen ipari környezetbe

A beágyazott rendszerekkel szemben támasztott elvárások sokkal komolyabbak, mint egy hagyományos asztali számítógépnél, ugyanis a legtöbb esetben olyan munkakörben üzemelnek, ahol a hibáknak és leállásoknak súlyos következményei lehetnek. Az ADLINK legújabb beágyazott rendszer sorozata, a Matrix MXE-5300 széria azonban a legtöbb környezetben megállja a helyét, ráadásul sok más konkurens eszközzel szemben teljesítménye miatt sincs szégyenkeznivalója.


[+]

Az Intel QM67 chipsetes alaplapba második generációs Core processzorok választhatók, egészen pontosan i7-2710QE (MXE-5301), i5-2510E (MXE-5302) és i3-2330E (MXE-5303) szerepel a specifikációban. Mind a chipkészlet, mind a processzorok a mobil szegmensbe készültek, ezért lehetséges az akár négymagos Core i7 passzív hűtése, amit egyébként egy igen nagy hőleadó felület biztosít, lényegében a teljes burkolat maga a hűtőborda. A gyártó állítása szerint -20 és 70 °C között működőképesek a Matrix MXE-5300 rendszerek, ennek érdekében a legtöbb alkatrésze ipari felhasználásra szánt. Adatok tárolására merevlemez is választható, de ha a fent említett hőmérséklettartomány széleit is ki szeretnénk használni, akkor a 8 GB/ 32 GB-os SLC vagy 64 GB-os MLC SSD opciókkal kell élni. A gyárilag 4 GB DDR3 memória 8 GB-ig bővíthető.


[+]

A széria erőssége a vezetéknélküli kommunikáció és kapcsolattartás, ennek érdekében 300 méter hatótávolságú IEEE 802.11 a/b/g/n Wi-Fi adaptert, 100 méteres hatósugarú Bluetooth 3.0 modult, 3G modemet és GPS chipet is kapott, mely bekapcsolástól számított legfeljebb 25 másodperc alatt használatra kész. Ettől függetlenül szerencsére a csatlakozókkal sem fukarkodtak, előlapján 4 x USB 2.0 és 2 x USB 3.0 port, két Gigabit Ethernet aljzat, PS/2 és DVI csatlakozó sorakozik, még hátul további két Gigabit Ethernet, DC tápcsatlakozó (9-32V), eSATA, audio csatlakozók és egy 4 csatornás digitális IO periféria látható.


[+]

A burkolatot kifejezetten ellenállónak tervezték, ennek ellenére néhány, kézzel oldható csavar eltávolításával pillanatok alatt hozzáférhetővé válik az adattároló, a memória és az esetleges mini PCIe modulok. A rendszer támogatja az Intel AMT 7.0-t (Active Management Technology), mely segítségével interneten keresztül teljes körű felügyelet és monitorozás valósítható meg, ami például lehetővé teszi az operációs rendszer hibája esetén a távoli újraindítást vagy támadás észlelésekor az internetkapcsolat azonnali megszüntetését. Vételáruk ismeretlen, de szinte biztos, hogy nem olcsó mulatság.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés